De rechtbank in Amsterdam heeft een 31-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor een serie gewetenloze straatroven en woningovervallen op weerloze bejaarde vrouwen. Hij pleegde de misdaden met twee minderjarige neven.

De Haagse politie kwam de verdachten op het spoor toen het slachtoffer van één van de woningovervallen – de voormalige schoonmoeder van de 31-jarige verdachte – één van de verdachten herkende. Zijn telefoon werd vervolgens getapt en zo ving de politie een telefoongesprek op over een woningoverval op 22 februari 2017 in Diemen. De Haagse politie heeft daarop direct contact gezocht met de Amsterdamse politie.

Uit tapgesprekken, camerabeelden en observaties werd duidelijk dat de mannen in Amsterdam en Diemen verantwoordelijk zouden zijn voor meerdere woningovervallen. Ook zouden zij negen straatroven hebben gepleegd. Op 22 februari 2017 overvielen zij een 95-jarige vrouw in haar woning in Diemen. De volgende dag overvielen zij een 86-jarige vrouw in haar woning in Amsterdam. De mannen gingen steeds op dezelfde manier te werk. Zij belden aan en deden zich voor als pakketbezorger. Zodra de slachtoffers open deden, drongen zij met geweld de woning binnen.

De gevolgen voor de slachtoffers zijn groot. Niet alleen liepen zij lichamelijk letsel op, maar zij zijn ook angstig geworden. Zij durven hun deur niet meer open te doen voor onbekenden of alleen over straat te gaan. Het 86-jarige slachtoffer van de woningoverval in Amsterdam liep een grote hoofdwond op en kreeg tot twee keer toe een hartstilstand.

Tegen de 31-jarige verdachte eiste de officier van justitie aanvankelijk zes jaar cel en TBS. De rechtbank heeft de 31-jarige Hagenaar nu dus veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. De twee minderjarigen zijn ook veroordeeld; de een tot 12 maanden en voorwaardelijke oplegging van de PIJ-maatregel (jeugd-TBS); de andere minderjarige eveneens tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 241 dagen voorwaardelijk.

Print Friendly, PDF & Email