Den Haag herintroduceert na jaren van afwezigheid weer een stedelijke architectuurprijs. Het Haags Architectuur Café (HaAC) en de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) in Den Haag hebben daartoe het initiatief genomen. De prijs krijgt als naam de ‘Nieuwe Berlagevlag’. De vakprijs gaat naar het meest aansprekende ruimtelijke project in Den Haag, opgeleverd in de periode 2012-2017. Inzenden kan tot eind dit jaar.

De kwaliteit van de ingezonden projecten wordt onder meer beoordeeld op de architectuur, ruimtelijke kwaliteit, detaillering en de relatie met de directe leefomgeving. De onafhankelijke vakjury bestaat in 2017 uit de voormalige HaAC-voorzitters Jan Brouwer, Piet Grouls en Corine Keus en voormalig voorzitter van BNA Haaglanden Tonko Leemhuis.

Beide organisaties willen met een architectuurprijs de positieve impact van architectuur op de leefomgeving bevorderen en de discussie hierover stimuleren. Met een steeds verder toenemende druk op de stad, door de grote vraag naar woningen en kantoren, is de discussie over de kwaliteit van architectuur in samenhang met de omgeving actueler dan ooit.

Nieuwe ontwikkelingen moeten in het stedelijke weefsel worden ingepast. De ene keer met een groot gebaar, de andere keer met chirurgische precisie. In de media is er veel aandacht voor de bedenkingen en protesten bij de vele nieuwbouwplannen, die al snel te hoog zijn of teveel ten koste gaan van bijvoorbeeld groen. De Haagse architectuurprijs vestigt de aandacht op geslaagde projecten, die aantonen dat goede architectuur en stedenbouw kwaliteiten aan de stad toevoegen.

De prijs – de Berlagevlag – werd in 2001 voor het laatst uitgereikt; toen voor een woningbouwproject in de Vinex-locatie Leidschenveen.

Campus Den Haag van de Universiteit Leiden: wellicht een van de genomineerden straks voor de Haagse architectuurprijs. (foto: Studio Leon Thier)

 

Print Friendly, PDF & Email