3 Haagse stadsdelen lopen extra gevaar bij hittegolf

12 April 2018, 13:20 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Inwoners van Den Haag lopen extra gevaar als de stad wordt getroffen door een hittegolf. Dit geldt vooral in de stadsdelen Centrum (inclusief de Schilderswijk en Transvaal), Scheveningen en Laak (inclusief de Binckhorst). Experts van de TU in Delft hebben dit geconcludeerd op basis van hun Haagse Hitte onderzoek in opdracht van de gemeente Den Haag.

De onderzoekers, Frank van der Hoeven en Alexander Wandl, hebben hun rapport inmiddels aangeboden aan wethouder Joris Wijsmuller. De TU Delft onderzocht of Den Haag extra vatbaar is voor het zogeheten hitte-eilandeffect; het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied, veelal door de absorptie van zonlicht door de in de stad aanwezige donkere materialen in combinatie met de relatief lage windsnelheden.

Dit hitte-eilandeffect blijkt in Den Haag inderdaad “fors” te zijn, zeggen de onderzoekers, “maar niet ernstiger dan in de rest van de Metropoolregio.”

In juli 2006 trad er als gevolg van de extreme hitte een verhoogde sterfte op in Den Haag. Gisteren nog - tijdens een bijeenkomst in Bleyenberg in het kader van ‘Den Haag als Resilient City’ in aanwezigheid van burgemeester Pauline Krikke - vertelde Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Internationale Rode Kruis, dat Nederland in de afgelopen 70 jaar drie grote natuurrampen heeft gekend: de watersnoodramp van 1953 en de hittegolven van 2003 en 2006, die beide aan meer dan duizend mensen het leven hebben gekost.

Het probleem van het hitte-eilandeffect speelt volgens de onderzoekers van de TU dus met name in de stadsdelen Centrum (inclusief de Schilderswijk en Transvaal), Scheveningen en Laak (inclusief de Binckhorst). Zij stellen dat de gemeente er goed aan doet actie te ondernemen, te beginnen in genoemde stadsdelen. In hun studie komen ze met zeven concrete maatregelen: uitfaseren bitumen daken; terugdringen verharding; vergroenen binnenterreinen; koel houden zorggebouwen; monitoren oververhitting woningen; behouden van bufferzones; realiseren van groene iconen. “Deze acties vergen een lange beleidsadem die zich uitstrekt over decennia,” aldus de onderzoekers.