Samen met initiatiefneemster Ingrid Tieken uit de Stationsbuurt en student Ginger Haasbroek heeft wethouder Boudewijn Revis (VVD; Buitenruimte) 33 spreuken in 33 verschillende talen en de bijbehorende tekeningen onthuld. De spreuken over reizen en verblijven maken onderdeel uit van de herinrichting Loper Oude Centrum (Hollands Spoor naar de binnenstad). De uitvoering van deze opknapbeurt start 3 april.

Op initiatief uit de Stationsbuurt is onder leiding van een van de bewoners, Ingrid Tieken, door een aantal studenten van de Leidse Universiteit een serie spreuken verzameld die gaan over reizen en verblijven. In 33 verschillende talen. Deze spreuken zullen op de trottoirbanden van de Stationsweg en Wagenstraat worden aangebracht. In de oorspronkelijke schrijfwijze van de taal. Met daarnaast een vertaling in het Nederlands en de vermelding van de naam van de oorspronkelijke taal. Dit als voortzetting van de spreuken zoals die al in Chinatown op de trottoirbanden staan. De kinderen van de Jan Ligthartschool hebben bij deze spreuken een bijpassende tekening gemaakt.

Samen met de inbreng van bewoners, ondernemers en belangenorganisaties is het ontwerp, dat een krachtige impuls aan de ontwikkeling van het Oude Centrum geeft, tot stand gekomen. De kruisingen op de Veerkaden en Hoefkade krijgen straatbakstenen, waardoor de loper tussen Holland Spoor en de binnenstad één geheel blijft. Verder blijft het gebied onder andere autoluw, komt er een 30 km/u inrichting, krijgen panden en plekken sfeervolle verlichting en komen er circa 200 extra fietsparkeerplekken om de overlast van geparkeerde fietsen zoveel mogelijk terug te dringen. En er wordt veel aandacht besteed aan groen. De twee pleintjes aan weerszijden van de Wagenbrug krijgen groene ziteilanden rond bestaande bomen, aan één zijde van de Wagenstraat wordt een nieuwe bomenrij toegevoegd en verder komen er nieuwe bomen, hagen, groenvakken en bloembakken. Ook krijgen bewoners en ondernemers de mogelijkheid om met klimplanten geveltuinen aan te leggen en zelf te beheren. Het Huijgenspark wordt voorzien van een extra groenvak met zitranden en een openbaar toilet.

(wethouder Boudewijn Revis heeft samen met initiatiefneemster Ingrid Tieken (r) uit de Stationsbuurt en student Ginger Haasbroek 33 spreuken in 33 verschillende talen en de bijbehorende tekeningen van de Jan Ligthartschool onthuld; foto: Arnoud Roelofz)

Print Friendly, PDF & Email