4 leerlingen Johan de Witt met bijzonder eigen gedicht

3 May 2018, 13:00 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ter ere van dodenherdenking dragen vier leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep op vrijdag 4 mei om 11 uur zelfgeschreven gedichten voor bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ in het voormalig Tweede Kamergebouw. De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan bijna 18.000 Nederlanders die waar ook ter wereld tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De Erelijst is een papieren katern, waarvan elke dag een bladzijde wordt omgeslagen. In een periode van ongeveer twee jaar is elke naam dan een keer zichtbaar geweest.

De Johan de Witt Scholengroep heeft dit bijzondere monument geadopteerd. Een aantal leerlingen is jaarlijks op 4 mei aanwezig om ter ere van de herdenking van de oorlogsslachtoffers zelfgeschreven gedichten voor te dragen en een krans te leggen. Dit is live te volgen via www.tweedekamer.nl Om de scholieren hierop voor te bereiden, gaf Huis van Gedichten schoolbreed een poëzietraject met het thema ‘Moed en verzet’, waarna leerlingen de tentoonstelling ‘Het gezicht van verzet’ in de Centrale Bibliotheek bezochten. In een aantal wijken in Den Haag zijn straten vernoemd naar personen die tijdens de Duitse bezetting van 1940 tot 1945 actief waren in de illegaliteit. In samenwerking met het Johan de Witt College wordt door leerlingen van de vierde en vijfde klassen havo en vwo dit speciale kunst- en geschiedenisproject uitgevoerd rond deze verzetsstrijders.

Onder begeleiding van Joost van Kersbergen, poëziedocent bij Huis van Gedichten, is een groepje leerlingen met de inspiratie uit het poëzietraject en de tentoonstelling aan het dichten gegaan. Uit tien bijzondere en emotionele gedichten zijn die van Ebenezer Appau, Monira Sharifi, Akeed Abdo en Shivani Ramharahk uiteindelijk gekozen om voor te dragen tijdens de herdenking. Monique Boles, ook leerling van Johan de Witt, legt samen met directeur Hans Huizer de krans bij het monument.

Bij de herdenking zijn onder andere Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib namens de Staten-Generaal aanwezig en staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

(Erelijst van Gevallenen 1940-1945; foto: Pvt Pauline/CC BY-SA 3.0)