Een enorme brand heeft vannacht meerdere panden aan de Newtonstraat met de hoek Beeklaan in Den Haag in de as gelegd. Omstreeks 01.00 uur werd de uitslaande brand aan de voorzijde aan de Beeklaan en aan de achterzijde van de Beeklaan met de Newtonstraat gemeld. Over grote afstand waren rook en een vuurgloed zichtbaar. Onder meeer een showroom van de failliete keukenhandel ‘de Zaen’ aan de Beeklaan is getroffen.

De hulpdiensten zijn bij aankomst meteen een grootschalige ontruiming gestart. Vijfentwintig woningen werden ontruimd en tussen de vijftig en de zestig bewoners stonden daardoor op straat, onder hen ook een aantal (jonge) kinderen. De bewoners werden opgevangen in twee horecazaken, koffiehuis The Peace en Agora Lounge. De ondernemers hebben bewoners en hulpdiensten op koffie en thee getrakteerd.

De Newtonstraat en de Beeklaan zijn historische panden en een brand in dergelijke bebouwing heeft vaak de neiging om zich uit te breiden. De brandweer schaalde op naar achtereenvolgens middelbrand, grote brand en zeer grote brand om voldoende materieel beschikbaar te krijgen. Ook werd het ‘grootschalig watertransport’ opgeroepen; grote pompen waarmee snel over grote afstand bluswater kan worden aangevoerd. De brand werd bestreden door brandweereenheden uit onder meer Den Haag, Gouda, Zoetermeer, De Lier, ‘s-Gravenzande, Monster, Wateringen, Pijnacker-Nootdorp, Leidschenveen. De HTM haalde de spanning van de bovenleiding zodat de brandweer meer ruimte kreeg om met hoogwerkers de brand van bovenaf te bestrijden.

Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke was eveneens aanwezig en heeft de opgevangen bewoners een hart onder de riem gestoken. Zij sprak vol lof over de ondernemers die zich direct belangeloos hebben ingezet. Ook sprak de burgemeester haar complimenten uit over de gigantische inzet van alle hulpdiensten.

Enkele personen werden door personeel van de ambulance nagekeken vanwege rookinhalatie. Niemand hoefde naar het ziekenhuis. Omstreeks vijf uur vanochtend (ruim vier uur nadat de brand werd gemeld) mocht het merendeel van de bewoners terug naar huis. Enkele woningen zijn echter door de brand onbewoonbaar, voor deze bewoners zal de gemeente Den Haag elders huisvesting regelen.

(foto: Regio15/Donny Kooistra)

Print Friendly, PDF & Email