Dagblad070 | Den Haag heeft nu 175 handhavers op straat
mainImage

Den Haag heeft nu 175 handhavers op straat

Afbeelding is niet meer beschikbaar
21 februari 2018, 08:00 uur
Bouw & Wonen

De gemeente Den Haag heeft het aantal handhavers uitgebreid van 125 naar 175. Dat was afgesproken in het coalitie-akkoord Vertrouwen op Haagse Kracht. Gisteren markeerde wethouder Boudewijn Revis (VVD; buitenruimte) deze mijlpaal door in het ROC Mondriaan de 175e handhaver haar epaulet op te spelden. Handhavers zien erop toe dat Hagenaars er geen zootje van maken; anders delen ze boetes uit.

Een deel van deze nieuwe zogeheten boa's (buitengewoon opsporingsambtenaar) is toegevoegd aan de brede handhavingsteams in de stadsdelen. Zij werken vanuit de politiebureaus en worden operationeel aangestuurd door de politie. De overige boa's werken vanuit specialistische teams, waaronder het stadsbrede Flexteam. Het Flexteam werkt voornamelijk per fiets en is in de hele stad inzetbaar. De nieuwe boa's hebben volgens de gemeente “een zware opleiding” achter de rug en zijn nu professionele Haagse handhavers. Door nauw samen te werken met ROC Mondriaan levert dat ook een impuls op aan het onderwijs.

Een boa is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid. Dat houdt in dat een boa strafbare feiten mag opsporen op een bepaald werkterrein. Voor de 40 nieuwe boa's is dat de buitenruimte. Een boa mag mensen staande houden, identiteiten controleren, een bekeuring uitschrijven en mensen aanhouden als deze worden verdacht van een strafbaar feit.

Boudewijn Revis: "Een heugelijk moment. Niet alleen voor de nieuwe boa's, maar voor heel Den Haag. Handhavers zijn belangrijk voor een schone en leefbare stad. Dagelijks spannen veel mensen zich in voor het mooi, schoon en op orde houden van de stad. Naast de gemeente zijn dat ook inwoners en ondernemers. De meesten nemen hun verantwoordelijkheid. Tegen de mensen die dat niet doen, kan met dit aantal van 175 handhavers daadkrachtig worden opgetreden.”

[caption id="attachment_11056" align="alignleft" width="900"] Na het opspelden door wethouder Boudewijn Revis van de epaulet bij de 175e handhaver gingen handhavers daarna de stad in.[/caption]

[caption id="attachment_11057" align="alignleft" width="900"] (foto’s: gemeente Den Haag/Jurriaan Brobbel)[/caption]

 

 

 


Foto: Digitaal Dagblad