Dagblad070 | Haagse architectuurprijs voor Wijnhavenkwartier
mainImage

Haagse architectuurprijs voor Wijnhavenkwartier

Afbeelding is niet meer beschikbaar
21 februari 2018, 18:45 uur
Bouw & Wonen

De herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier samen met het interieur van de Campus Den Haag van de Universiteit van Leiden is zó goed gedaan, dat dit beloond is met de Haagse architectuurprijs. Deze werd gisteravond uitgereikt aan de bedenkers ervan, Geurst & Schulze Architecten en Studio Leon Thier. Het gaat om een vakprijs. Er werd gekozen uit vijftig projecten. Met de prijs (de Berlagevlag) wil het Haags Architectuur Café (HaAC) en de BNA in Den Haag de positieve impact van architectuur op de leefomgeving bevorderen en de discussie hierover stimuleren.

Hagenaar Jeroen Geurst is met zijn bureau Geurst & Schulze Architecten vanaf het begin van het project betrokken geweest bij de transformatie van het Wijnhavenkwartier. Hij maakte van een “horizontaal en uitermate autistisch gebouw dat zich niets aantrok van de omgeving een zwaar gebouw dat de omliggende stedelijke ruimte beter markeert.” Het gebouw is tot op het bot uitgekleed. Op basis van het constructieve stramien is de nieuwe gevel ontworpen. Om de verticaliteit te benadrukken zijn op de verdiepingen verticale banen toegevoegd.

Het was voor het eerst sinds 2001 dat de Berlagevlag weer werd uitgereikt; toentertijd won een woningbouwproject in de Vinex-wijk Leidschenveen.

(Campus Den Haag van de Universiteit Leiden; foto: Studio Leon Thier; bron: de Architect)


Foto: Digitaal Dagblad