Dagblad070 | ‘Kosten fietsenstalling lopen uit de hand'

‘Kosten fietsenstalling lopen uit de hand'

mainImage

De Haagse Stadspartij is onaangenaam getroffen door het feit dat de aanleg van de fietsenstalling onder het KJ-Plein bij het Centraal Station grote vertraging heeft opgelopen en dat de kosten voor de gemeente uit de hand lopen. Er moet inmiddels zo’n 3,5 miljoen extra worden bijgelegd door de gemeente en de opening is nu al ruim 3 jaar later voorzien dan oorspronkelijk gepland.
Raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij: “Uit de brief van de wethouder, het onderzoek van Deloitte en de beantwoording van de technische vragen komt een onthutsend beeld naar voren van mismanagement. De aansturing en coördinatie vanuit de gemeente laat ernstig te wensen over. Het gaat hier nota bene over een DBM-contract waarbij alle risico’s en meerkosten bij de aannemer Mobilis liggen. Dit werd ons ook door de vorige wethouder Tom de Bruin (D66) steeds voorgehouden. Jarenlang heeft deze wethouder ons verzekerd dat alles onder controle was en de gemeente geen extra kosten hoefde te betalen.”
Uit een rapport van Deloitte blijkt dat de coördinatieproblemen zich opstapelden. De fietsenstalling en de bouw van de woontorens zijn als twee afzonderlijke projecten gemanaged door twee afzonderlijke wethouders (Revis en de Bruin) en twee verschillende bouwbedrijven (Mobilis en Synchroon). Peter Bos: “Krankzinnig dat twee wethouders naast, in plaats van met, elkaar hebben geopereerd en die twee bouwbedrijven zijn allebei onderdeel van het TBI-concern.” Binnenkort komt Wethouder Van Asten met een voorstel hoe het tekort van minimaal 3,5 miljoen (en mogelijk meer) gedekt zal gaan worden.