Dagblad070 | Laakkwartier krijgt een 'sensationele' woontoren
mainImage

Laakkwartier krijgt een 'sensationele' woontoren

Afbeelding is niet meer beschikbaar
19 maart 2018, 14:40 uur
Bouw & Wonen

Een woontoren met daarin allemaal totaal verschillende woningen, zowel van binnen als van buiten: dat wordt de Hoge Vrijheid; het is het winnende ontwerp geworden van de wedstrijd BouwenOpElkaar (BOE). Het 70 meter hoge gebouw krijgt een plek in de Petroleumhaven in Laakkwartier, Den Haag.

Hoge Vrijheid is een uitzonderlijk project in Nederland. Het is voor het eerst mogelijk om als individuele koper de plek, gevel, het woonoppervlakte, het aantal verdiepingen en de plattegrond van de woning helemaal zelf samen te stellen in een woongebouw van 70 meter hoogte. Ook bepalen de kopers, als collectief, de uitstraling van het gebouw.

De BOE-kavelwedstrijd begon in 2013 met een ideeënprijsvraag voor een woongebouw waarvan de belangrijkste eis mede-opdrachtgeverschap zou moeten zijn. Uit deze prijsvraag werden drie ontwerpers geselecteerd die vervolgens met een ontwikkelaar een concreet plan hebben ontwikkeld. Deze plannen zijn aan de gemeente voorgelegd. De jury oordeelt nu dat er in het plan van Hoge Vrijheid veel ruimte is voor de kopers, en dat zij goede begeleiding krijgen. Bijzonder aan het plan is bovendien dat alle woningen verschillend worden.

Naast mede-opdrachtgeverschap zijn ook ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid zeer belangrijke factoren geweest om de opdracht te gunnen aan het plan Hoge Vrijheid. Het gebouw is gasloos en energieneutraal. “Hoge Vrijheid wordt een sensationeel gebouw, een gebouw waarin je ziet dat individuele vrijheid voorop staat. De diversiteit van deze hoogbouw weerspiegelt op deze manier de diversiteit van de hedendaagse samenleving,” aldus architect Martijn van der Hijden.

Nu de gunning definitief is, wordt het ontwerp van circa honderd woningen verder uitgewerkt in overleg met kopers. Het plan is van de combinatie Vink Bouw, Martijn van der Hijden architecten, IAA Architecten, Urbannerdam, Breed Integrated Design, Techniplan Adviseurs en DPA Cauberg-Huygen.
Foto: Digitaal Dagblad