Dagblad070 | Leidschenveen-Ypenburg in ban Chinees kunstwerk

Leidschenveen-Ypenburg in ban Chinees kunstwerk

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Wethouder Joris Wijsmuller had het bij de start van zijn termijn al aangekondigd: om de ontwikkeling van het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg te vervolmaken moet nog minimaal één kunstwerk van (inter)nationale allure in de openbare ruimte van het stadsdeel worden gerealiseerd aan de kop van de Rijswijkse Landingslaan.

Door bewonersorganisaties en kunst-deskundigen, verenigd in een adviescommissie, zijn destijds drie kunstenaars gevraagd een schetsontwerp te maken. Hieruit is het ontwerp LingZhi Helicopters van kunstenaar Huang Yong Ping door de adviescommissie geselecteerd. “Het kunstwerk heeft een bakenfunctie en versterkt de identiteit van het stadsdeel. Het is bovendien een belangrijke toevoeging voor de collectie beelden in de openbare ruimte van Den Haag,” aldus Wijsmuller.

En nu lijkt het er inderdaad van te gaan komen. Op 7 april vertellen de gemeente en Stroom Den Haag meer over de kunstenaar en het kunstwerk tijdens een informatiemiddag in bibliotheek Ypenburg, waar dan maquette en plattegrond kunnen worden bekeken. De kunstenaar zelf geeft in een video uitleg over zijn idee. De presentatie is aansluitend twee weken te bezichtigen in bibliotheek Ypenburg; en van 23 april tot en met 4 mei in bibliotheek Leidschenveen.

(Monumenta 2016, een ander beroemd kunstwerk van Huang Yong Ping bij het Grand Palais in Parijs; foto: Jean-Pierre Dalbéra/CC BY 2.0)


Foto: Digitaal Dagblad