Dagblad070 | 'Met commons meer stad' met Michel Bauwens

'Met commons meer stad' met Michel Bauwens

mainImage

Hoe versterkt Den Haag collectieve vormen van duurzaam leven en produceren?

Op 26 maart houden wij met Haagse commoners, gemeente-ambtenaren, experts en politici de conferentie MET COMMONS MEER STAD, waar de vraag is: Hoe versterken commons de stad? Hoe versterkt de gemeente Den Haag de commons?  De internationaal bekende commons-expert Michel Bauwens,  oprichter van het commons-netwerk P2P Foundation,  geeft een lezing over historische en eigentijdse commons, hun waarde voor de stad en wat we in Den Haag kunnen leren van recente voorbeelden in België en elders.  In vier workshops werken de deelnemers samen met commoners, politiek en ambtelijk Den Haag aan de stad van morgen!

Plaats: De Helena, Helena van Doeverenplantsoen 3 Den Haag (binnenstad)

Tijd: 14.00=18.00 uur

Michel Bauwens is oprichter van het commons-netwerk P2P Foundation, een wereldwijde groep onderzoekers die werken aan peer-to-productie, governance en eigendom op basis van commons. In zijn lezing gaat Bauwens in op historische en eigentijdse commons, hun waarde voor de stad en wat we in Den Haag kunnen leren van recente voorbeelden in België en elders.

In Den Haag zijn veel voorbeelden te vinden van mensen die zelf hun woningen, werkruimtes, energie, zorg, vervoer of voedsel regelen. Denk aan (onder andere) Lekker Nassûh, Spinozahof, de Groene Regentes, de Besturing en de Waterspin, CoperDeelt, Woonvereniging Roggeveenstraat, Groene Mient. In een 'common' (in het Nederlands: ‘meent’) bepalen de deelnemers zelf de regels en de ‘winst’ komt toe aan alle betrokkenen.

De meent is een oude naam voor gemeenschappelijk goed en het gezamenlijk beheer daarvan. Deze benadering staat centraal in de opkomende coöperatieve beweging, die streeft naar een eerlijke en duurzame samenleving waarin creativiteit, innovatiedrift en productiviteit bijdragen aan waardecreatie in de stad. Dat bewoners op deze wijze samen veel nieuwe harde èn zachte, economische én sociale waarde kunnen creëren blijkt uit recente voorbeelden in Barcelona, Amsterdam en Gent.

Check voor meer info en het volledige programma www.commonslabdenhaag.nl
Schrijf je in (toegang gratis): info@commonslabdenhaag.nl