Dagblad070 | Nieuw ontwerp: zo gaat Plaats bij de Hofvijver eruitzien

Nieuw ontwerp: zo gaat Plaats bij de Hofvijver eruitzien

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Plaats krijgt weer een verbinding met de Hofvijver; dit historische hofgebied in het centrum van Den Haag gaat er ongeveer zo uitzien als op deze impressie. Plaats wordt als plein fors vergroot. De doorgaande verkeersroute wordt afgebogen van Kneuterdijk naar Lange Vijverberg. Het nieuwe gebied is voor voetgangers en tweewielers en ook de tram krijgt er rails.

Een markant podium rondom het standbeeld van Johan de Witt vormt het middelpunt van het plein. Op het middenvlak blijft voldoende ruimte voor eilandterrassen. Bovendien wordt een loopstrook langs de gevelterrassen vrijgehouden. Ook wordt de capaciteit voor fietsparkeerplaatsen vergroot. Dit kan niet meer op de punt van Plaats aan de zijde van het Noordeinde. Er komen twee vakken aan weerszijden van Plaats. Ook zal Plaats verder worden vergroend.

Het voorlopig ontwerp, dat vandaag door het college is vrijgegeven voor inspraak, is tot stand gekomen met diverse betrokkenen tijdens meerdere bijeenkomsten en ligt ter inzage van 22 februari tot en met 5 april. Dit voorlopig ontwerp maakt onderdeel uit van de Agenda De Kern Bijzonder, een investering in de Hartlijn, een verbindingsroute tussen Spuikwartier, Buitenhof, Plaats en Lange Voorhout.

Wethouder Boudewijn Revis (VVD; buitenruimte): "Plaats is nu een intiem en gezellig pleintje, maar het keert zich af van de Hofvijver. Met het doortrekken van het voetgangersgebied maken wij deze verbinding mooier. We verbeteren de verbinding van Plaats met Lange Voorhout en Buitenhof. Zo ontstaat een samenhangend geheel van karakteristieke plekken in de binnenstad. We rijgen ze aan elkaar, zodat de bezoeker als vanzelfsprekend meer van de stad wil ontdekken.”

(impressie: gemeente Den Haag)


Foto: Digitaal Dagblad