Dagblad070 | Stadsgesprek over bescherming Bomenbuurt
mainImage

Stadsgesprek over bescherming Bomenbuurt

Afbeelding is niet meer beschikbaar
22 februari 2018, 11:00 uur
Bouw & Wonen

De Haagse Stadspartij houdt vanavond (aanvang 20 uur) in het campagnepand De Volharding aan de Grote Markt 24 het stadsgesprek ‘Beschermd Stadsgezicht voor Bomen-, Bloemen- en Vruchtenbuurt’. Gastsprekers zijn Dick Valentijn (Monumentenzorg), Stefan van Tol (Monumentenzorg), Marcel Teunissen (Het Nieuwe Instituut) en Miel Karthaus (Architect). De avond staat onder leiding van Gerwin van Vulpen (raadslid en nummer vijf op de kieslijst van de Haagse Stadspartij).

Dit jaar bestaat de architectuurstroming de Nieuwe Haagse School 100 jaar. Met haar strakke en sobere lijnvoering vormde deze stroming de opmaat naar moderne architectuur. In de Bomen-, Bloemen-, en Vruchtenbuurt staat een aantal fraaie voorbeelden, waarvan alleen de Papaverhof van Wils als Unesco-monument goed beschermd is. De Haagse Stadspartij ziet graag dat we ons culturele erfgoed beter gaan beschermen.

Vanuit Monumentenzorg komen Dick Valentijn en Stefan van Tol uitleggen wat er nodig is om als buurt in aanmerking te komen voor een beschermd stadsgezicht. Is beschermd stadsgezicht wel voldoende? Wat betekent dit voor huiseigenaren? Welke ervaringen zijn er in andere wijken? Daarnaast komt Marcel Teunissen van Het Nieuwe Instituut antwoord geven op de vraag 'Wat willen we beschermen?' Hij laat de aanwezigen naar aanleiding van deze vraag ook een aantal voorbeelden zien. Architect Miel Karthaus vertelt over de mogelijkheden van alternatieve duurzaamheidstechnieken die het architectonisch karakter van de woningen niet aantasten.

(De Volharding; foto: Google)


Foto: Digitaal Dagblad