mainImage

10 nautische boa’s in haven Scheveningen: 1 boete

8 oktober 2021, 08:46 uur
Den Haag & Regio

De gemeente Den Haag heeft dit jaar voor het eerst speciale buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) aangesteld die op boten patrouilleren in het Havengebied en voor de kust.

De tien ‘nautische boa’s’ worden onder meer ingezet op de handhaving van het verbod van staandwantvissen en zwemmen in de haven. Ook letten ze op kitesurfers, zodat die niet in elkaars vaarwater zitten.

Het afgelopen jaar is welgeteld één keer proces-verbaal opgemaakt door deze natte boa’s. Dat was tegen een staandwantvisser die zijn netten in verboden gebied had uitstaan.

Toch wil het stadsbestuur doorgaan met de nautische handhavers. “Resultaten van deze inzet zijn niet altijd zichtbaar in aantallen boetes”, schrijft het stadsbestuur in antwoord op vragen van de partij Hart voor Den Haag.

“In het kader van de ondermijnende criminaliteit in de haven hebben zij een ogen-en-oren functie voor onze ketenpartners. De zichtbaarheid van de nautische handhaver en uitstraling van het uniform op het water doet al veel binnen de haven.”

“Zo ondersteunen de nautische handhavers bijvoorbeeld het Havenbedrijf bij het in- en uitvaren van schepen in de haven. Ze spreken schippers aan op het juist uitluisteren van de marifoon. Ze staan in contact met de jeugd die de haven als zwemplek zien en ze geven daarin voorlichting over de gevaren van het zwemmen in de haven. De taakstelling is dus breder dan alleen boetes opleggen”, aldus het stadsbestuur.


Foto: Frank Jansen