15-jarige Noor is de nieuwe burgemeester van Madurodam

5 September 2023, 20:32 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Hans Oostrum

De 15-jarige Noor is dinsdag officieel benoemd tot burgemeester van Madurodam. Samen met de rest van het college van de miniatuurstad werd Noor door loco-burgemeester Robert van Asten van Den Haag in haar functie geïnstalleerd.

Madurodam kiest elk jaar een nieuwe burgemeester. In 1952 was Prinses Beatrix de eerste burgemeester van Madurodam. Noor is nu de 72e persoon die de functie mag vervullen.

Dit jaar nemen vooralsnog negen middelbare scholieren - van 15 tot en met 17 jaar - uit de omgeving Den Haag zitting in het college van burgemeester en wethouders van Madurodam. Als onderdeel van de installatie presenteerden zij vandaag hun plannen over wat ze in hun collegejaar voor de samenleving willen doen en welke groepen ze daarbij met elkaar gaan verbinden.

De persoonlijke uitdaging van burgemeester Noor gaat over gezonde voeding en overgewicht. "Ruim 30.000 kinderen in Nederland gaan zonder ontbijt naar school. Tegelijkertijd is overgewicht een groeiend probleem. Ik zou graag een challenge voor basisschoolkinderen willen organiseren, waarbij er aandacht is voor een goed ontbijt, genoeg beweging, overgewicht en diabetes."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Hans Oostrum

Madurodam Kinderfonds

Het nieuwe college adviseert ook het Madurodam Kinderfonds. Jaarlijks schenkt dit fonds een deel van de opbrengsten van Madurodam aan goede doelen die kinderen inspireren om verbinding met anderen te maken ongeacht leeftijd, achtergrond of religie. In totaal is sinds de oprichting in 1952 al bijna 38 miljoen euro uitgekeerd aan goede doelen.

In 2022 keerde het Madurodam Kinderfonds ruim 524.800 euro uit aan projecten en activiteiten voor kinderen, waarvan 142.750 euro naar projecten voor kinderen en jongeren in Zuid-Holland.