Woensdagmiddag werd voor de 75e keer een fietsvlonder geplaatst op verzoek van bewoners. Deze keer hadden bewoners van de Perponcherstraat in stadsdeel Segbroek het initiatief genomen. De vlonder werd, tijdens de Europese Mobiliteitsweek, geopend door wethouder Arjen Kapteijns in gezelschap van de initiatiefnemers van het eerste uur, buurtbewoners en de Fietsersbond.
De fietsvlonder is een constructie met vier fietsbeugels die op een autoparkeerplaats wordt gelegd. De gemeente plaatste in 2019 voor het eerst zo’n vlonder. Iedere bewoner zonder berging voor zijn fiets kan een fietsvlonder aanvragen voor zijn straat. Voor deze aanvraag moet de bewoner de steun krijgen van vijf naaste buren. De vlonders zijn zo gewild dat er momenteel een wachtlijst is voor het aanvragen.
"Ik ben trots op deze mijlpaal", zegt wethouder Arjen Kapteijns van Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen. "Het is een mooi resultaat van samenwerking tussen gemeente en inwoners. Hiermee maken we de straat samen aantrekkelijker, we creëren meer ruimte voor de fiets en daarmee ook voor de voetganger."
Een nieuwe vlonder blijft in ieder geval drie maanden liggen. Halverwege houdt de gemeente in de straat een enquête en als meer dan 50 procent van de bewoners die reageren voor de vlonder is, verdwijnt de parkeerplek permanent. Tot nu toe is 90 procent van de fietsvlonders omgezet in permanente fietsparkeerplekken.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Parkeerdruk
Niet alle buren zijn overal even enthousiast. Sommige omwonenden zijn in het begin kritisch en wijzen op de hoge parkeerdruk. Maar als de vlonder niet het gewenste effect heeft, dan haalt de gemeente de vlonder weer weg. In de praktijk blijven volgens de gemeente parkeerproblemen door de vlonders uit. Het is sinds het begin van het project maar zeven keer gebeurd dat de buurt na afloop geen toestemming gaf.
"Gemiddeld is bijna 80 procent van de stemmen uit de buurt positief", zegt projectleider Yvonne Schutte: "Het initiatief komt vanuit de bewoners zelf, daarmee zorgen ze zelf voor een belangrijk deel van de participatie. Het project verbindt mensen, ze ontmoeten buren en ze worden zich meer bewust van hun omgeving. Dat is onderdeel van het succes."