Achter de blauwe schermen: Gina Doekhie van cybercrime team

3 June 2021, 15:36 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Het cybercrime team van de eenheid Den Haag richt zich op het oplossen van complexe cybercrime zaken, bijvoorbeeld een ransomware aanvallen en grote hacks. Gina Doekhie is cybercrime specialist in het team.

Kan de politie cybercrime zaken oplossen?
Gina: “Gelukkig doen we dat best vaak. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een grote zaak opgelost. We hebben toen iemand aangehouden die op grote schaal phishing panels maakte en verkocht, waarmee mensen werden opgelicht. Helaas kunnen we
niet alle zaken oplossen, want cybercriminelen zijn slim en verblijven vaak ook in het buitenland. Het is voor ons echt belangrijk dat mensen aangifte doen als ze slachtoffer worden van cybercrime. Soms kunnen we niet iedere aangifte direct oppakken, maar we kijken naar patronen in aangiften. Als we bijvoorbeeld een IP-adres vaak zien voorkomen, starten we daar een onderzoek naar.”

Hoe doen jullie onderzoek naar cybercrime?
Gina: “Als er sprake is van cybercrime is het erg belangrijk om digitale sporen veilig te stellen. Bij een steekincident vindt iedereen het vanzelfsprekend dat er direct wordt gezocht naar sporen, maar bij een cyberincident is dit besef er nog niet altijd. Wij proberen zo veel mogelijk sporen veilig te stellen en doen digitaal forensisch onderzoek. Vervolgens gaan we aan de slag om deze sporen te interpreteren."

Wat kan ik zelf doen om te voorkomen dat ik slachtoffer wordt van cybercrime?
Gina: “Een van de belangrijkste tips die ik mensen kan geven: stel
tweefactorauthenticatie (2FA) in! Dit betekent dat nadat je ergens je wachtwoord invoert, er nog een tweede manier nodig is om je identiteit te verifiëren, bijvoorbeeld door een code in te voeren die naar je telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het voor
criminelen veel moeilijker om je account te hacken.”