mainImage

Archeologen vinden middeleeuwse fundering Binnenhof

30 november 2021, 13:41 uur
Den Haag & Regio

Tijdens het funderingsonderzoek, dat voorafgaat aan de renovatie van het Binnenhof, zijn archeologen van de gemeente Den Haag gestuit op funderingen uit de 13e eeuw. Het zijn resten van een nog onbekend gebouw uit de tijd van graaf Floris de Vijfde.

De muurresten zijn opgebouwd uit zeer grote bakstenen, zogenaamde kloostermoppen, en liggen onder de galerij van de Eerste Kamer. Daar werd eerder deze maand ook al een fundering gevonden van een trapportaal uit vermoedelijk de 15de eeuw.

“Van het Binnenhof bestaat relatief weinig oud kaartmateriaal”, zegt archeoloog Monique van Veen. “We zijn nu dus eigenlijk aan het uitvinden wat precies op welke plek heeft gestaan. Interessant detail daarbij is, dat we kunnen aantonen dat er in de late middeleeuwen al bouwmaterialen werden hergebruikt. Met name omdat steen toen een kostbaar product was.”

3D-animatie

Het archeologisch onderzoek maakt deel uit van de meerjarige renovatie van het Binnenhof. Daarbij worden innovatieve technieken gebruikt, zoals 3D-scan, om muurwerk en andere sporen in kaart te brengen. Aan het einde van het volledige onderzoek wordt al het gedocumenteerde materiaal samengevoegd tot een 3D-animatie die laat zien hoe het Binnenhof eruit heeft gezien in die tijd.


Foto: Jurriaan Brobbel