Bedrijfsverzamelgebouw De Titaan in Binckhorst officieel geopend

8 September 2023, 08:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ImpactCity (X)

Het nieuwe creatieve bedrijfsverzamelgebouw De Titaan in de Binckhorst is donderdag officieel in gebruik genomen. Het gebouw is bij de opening al voor meer dan de helft gevuld met bedrijven. In het voormalige pand van de Harting Bank aan de Binckhaven werken nu ongeveer 350 mensen, waarvan veel aanwezig waren bij de opening. 

De Titaan heeft een oppervlakte van ongeveer 13.000 vierkante meter en is nu een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG): er is geen gasaansluiting, het gebouw is aangesloten op het stadswarmtenetwerk en heeft zonnepanelen op het dak. Het energieverbruik komt grotendeels uit hernieuwbare energie.

Volgens wethouder Saskia Bruines van Economie versterkt het gebouw het vestigingsklimaat in het gebied. "Ondernemers zijn de motor die onze lokale economie draaiende houdt. Ik ben dan ook blij dat het is gelukt om voor tientallen bedrijven nieuwe bedrijfsruimte te laten bouwen." In het gebouw is ook ruimte voor evenementen, zoals congressen en andere zakelijke bijeenkomsten.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: ImpactCity (Twitter)

Unknown Group

De gemeente Den Haag verkocht het bedrijfsverzamelgebouw vorig jaar aan de Haagse Unknown Group. In 2018 besloot de gemeenteraad tot transformatie van het pand. Uit gesprekken met verschillende marktpartijen werd duidelijk dat verkopen tot een succesvoller concept zou leiden dan exploitatie door de gemeente zelf.

Door specifieke criteria op te stellen is de gemeente erin geslaagd om haar doelstellingen, zoals betaalbare huurprijzen, te waarborgen. In het pand zitten ongeveer 60 bedrijfsruimtes, met aan de voorzijde een terras. Voor de groeiende bedrijven is er kantoorruimte. Starters vinden hun plek in kleinere units en voor maakbedrijven is er ruimte in de kelder.

1,1 miljoen verlies

De gemeente leidde wel flink verlies op de verkoop. Voor de ontwikkeling van het gebouw was de gemeente in totaal 18,1 miljoen euro kwijt. De Unknown Group BV betaalde 17 miljoen voor de grond en het gebouw. De gemeente bleef dus met een verliespost van 1,1 miljoen euro zitten.