mainImage

Bouw woontorens Koningin Julianaplein stilgelegd

30 november 2021, 19:31 uur
Den Haag & Regio

De bouw van de woontorens op het Koningin Julianaplein bij Den Haag Centraal gaat voorlopig nog niet van start. Dat bevestigt wethouder Anne Mulder dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

De bij de bouw van het project Bellevue betrokken partijen - Patrizia Nederland, Staedion en Downtown Development – zeggen dat door de beperking die hen door de gemeenteraad is opgelegd de begroting van het project niet meer is rond te krijgen. Een meerderheid van de gemeenteraad besloot onlangs dat de flats maximaal 160 meter hoog mogen worden in plaats van de geplande 185 meter.

“De initiatiefnemers hebben aangegeven dat ze alleen kunnen doorgaan met het project als de gemeente een handreiking kan doen. Bijvoorbeeld door het loslaten van andere kaders zoals de eisen op het woonprogramma, door toch een hogere bouwhoogte toe te staan of door een financiële bijdrage”, schrijft Mulder aan de raad.

Mulder baalt duidelijk van de ontstane situatie: “Indien dit project weg zou vallen worden er geen 1200 woningen gebouwd. Ruim 2100 woningzoekenden zijn daar dan de dupe van.” Opvallend daarbij is wel dat juist zijn eigen partij VVD het initiatief nam voor de verlaging van de bouwhoogte.

Torenfiasco

De partij Hart voor Den Haag vreesde al eerder voor dit scenario en stemde dan ook als enige partij tegen het inkorten van de torens. “Dit is de derde stad van Nederland onwaardig”, reageert raadslid William de Blok. “Aan de waarschuwing van de wethouder dat de bouw daardoor misschien niet door zou gaan, hadden de collega’s in de raad allemaal geen boodschap.” De partij wil zo snel mogelijk een debat met de wethouder over het torenfiasco.