Buitenlandse studenten krijgen in Den Haag meteen BSN mee

31 January 2023, 16:35 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Henriette Guest

Online je aanvraag doen en gegevens verstrekken en dan op elke gewenste doordeweekse dag een afspraak maken om de registratie te voltooien en meteen je BSN-nummer meekrijgen: die service biedt de gemeente Den Haag sinds vandaag aan buitenlandse studenten.

Alle buitenlandse studenten die vier maanden of langer in Den Haag verblijven, moeten zich bij de gemeente inschrijven. Zij worden dan net als alle andere inwoners van de stad geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Na te zijn ingeschreven, krijgen de studenten dankzij de nieuwe werkwijze meteen een burgerservicenummer. Dit BSN is belangrijk voor studenten die een zorgverzekering moeten afsluiten, een bankrekening willen openen, een Nederlands mobiel telefoonnummer of huurtoeslag willen aanvragen, of bijvoorbeeld een bijbaantje zoeken.

“Met de introductie van het nieuwe afsprakensysteem hebben we de volgende stap gezet in de verdere verbetering van onze dienstverlening”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Werk, Wijken en Dienstverlening.

Tekst gaat door onder foto.

Klantvriendelijker

Vanmorgen begeleidde de wethouder Filipe uit Luxemburg, die als eerste buitenlandse student meteen zijn BSN meekreeg. Parbhudayal: “Het aanmeldproces voor buitenlandse studenten is nu een stuk overzichtelijker en toegankelijker. Eerder moesten nieuwe studenten zich op een vaste datum melden bij de gemeente en werden hun inschrijvingen pas op een later moment verwerkt. Het kon dan wel eens zes weken duren voordat de student was ingeschreven. De nieuwe werkwijze is aanmerkelijk sneller en klantvriendelijker.”