De Meppel in Den Haag genomineerd als Schoolgebouw van het Jaar

24 September 2023, 08:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ROC Mondriaan

De Meppel van ROC Mondriaan in Den Haag Zuidwest maakt kans op een Architectenweb Award als Schoolgebouw van het Jaar 2023.

De Meppel zit in een compleet verbouwd schoolgebouw aan de Meppelweg. Bureau Kroner maakte het ontwerp voor de nieuwe indeling van het Rijksmonument. Belangrijke stijlkenmerken en elementen werden daarbij behouden of teruggebracht; zo zijn originele puien achter voorzetwanden vandaan gehaald en is tegelwerk hersteld.

"Het monumentale schoolgebouw is bijzonder netjes en met bescheidenheid aangepakt", schrijft de jury. "Het pand is verduurzaamd en geschikt gemaakt voor de nieuwe gebruiker, terwijl de ruimtelijkheid, structuur en schoonheid van het oorspronkelijke ontwerp zijn behouden en zelfs benadrukt. Noodzakelijke aanpassingen zoals de verhoging van trapleuningen en toevoeging van doorvalbeveiligingen zijn subtiel gedaan. De jury vindt het ook een goed keuze om de installatiekanalen in het zicht in de gangen te plaatsen en de lokalen daarvan vrij te houden, waar de verlaagde plafonds zijn weggehaald. De gekozen kleur voor de installaties past in het geheel. Dit project laat zien hoe je moet omgaan met erfgoed."

In De Meppel van ROC Mondriaan zitten de School voor Entreeopleidingen en de School voor Begeleiding, Advies en Schakeltrajecten (BAS). Vorig schooljaar werd gestart met ruim 750 studenten.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: De Meppel/ROC Mondriaan

Meer Awards

De onafhankelijke jury heeft in deze categorie vijf projecten genomineerd. De Award wordt op 8 november uitgereikt. Naast de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar worden op 8 november ook Awards uitgereikt voor het beste woongebouw, kantoorgebouw, zorggebouw, interieur en publiek gebouw. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2023 bekendgemaakt. In de categorie Kantoorgebouw van het Jaar is onder meer de Transformatie van het Stationspostgebouw in Den Haag genomineerd.