mainImage

Derde grote handhavingsactie op Scheveningen deze zomer

12 augustus 2022, 15:57 uur
Den Haag & Regio

Donderdag 11 augustus was er opnieuw een grote integrale handhavingsactie op Scheveningen. De acties vonden plaats op het water, het strand, in de duinen, in de haven en op de boulevard. Dit was de derde integrale handhavingsacties van het seizoen.

Er werd onder meer opgetreden tegen zogeheten havenspringers vanwege de grote risico’s die dit met zich meebrengt. De zwemmers kunnen bijvoorbeeld onder een schip terechtkomen. Ook werden tientallen boten en schepen gecontroleerd waarbij in veel gevallen de regelgeving voldoende werd nageleefd. Tijdens de actie werden de controleurs vanaf het land door jongeren met ballen zand en flessen bekogeld. Toen de politie hen aansprak, werden door de jongeren excuses gemaakt. Een in de problemen geraakte kitesurfer werd door de politie weer veilig aan wal gezet.

Bij een grote verkeerscontrole werden zo’n 300 auto’s, motoren, scooters en taxi’s gecontroleerd. Niemand bleek onder invloed van alcohol te rijden. Eén persoon werd aangehouden omdat hij in de ochtend al een rijverbod van de politie had gekregen voor het rijden onder invloed van drugs, maar toch weer achter het stuur gestapt was. Een ander liep tegen de lamp omdat hij een handelshoeveelheid drugs bij zich had.

Tekst gaat door onder foto.

Te veel geluid

Tijdens de controle was bijzondere aandacht voor motoren en auto’s waarvan het opviel dat zij veel geluid maakten. Na metingen bleken 12 voertuigen de maximale toegestane decibellen te overschrijden en kregen zij allen een fikse boete. Tien voertuigen maakten het zo bont dat zij de voertuigen eerst moeten laten herkeuren bij de RDW, voordat zij verder mogen rijden.

Gemeentelijke belastingzaken heeft voor ruim 37.500 euro beslag gelegd op voertuigen. Vier voertuigen staan nog met een wielklem in de wijk. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op twee voertuigen en deze direct laten afslepen. In totaal werd er aan meerdere bestuurders voor een totaalbedrag van ruim 600.000 euro beslag aangezegd. Dat wil zeggen dat bestuurders nog twee weken de gelegenheid hebben om dit te betalen, anders zijn zij de volgende keer alsnog hun voertuig kwijt.

Tekst gaat door onder foto.

Honkbalknuppels

Er werden meerdere woningen en bedrijven in het gebied gecontroleerd. Op een paar adressen stelt de Haagse Pandbrigade een adresonderzoek in omdat personen niet op het adres lijken te wonen. Ook werden regels met betrekking tot kamerverhuur op twee adressen niet nageleefd. De eigenaren worden aangeschreven.

In een onderneming werden illegale sigaretten in beslag genomen. Bij twee andere ondernemingen werden honkbalknuppels die achter een bar stonden in beslag genomen omdat ze op dat moment gezien werden als wapen. Bij een onderneming was er een gevaarlijke situatie doordat vluchtroutes waren geblokkeerd door spullen in de achtertuin. Ook waren brandblussers over de datum.

Tekst gaat door onder foto.

Alcoholwet

Er werden verder boetes en waarschuwingen gegeven voor hygiëne en voedselveiligheid, onjuiste registratie van koelingen en risico’s voor elektriciteit. Tegen vier ondernemers wordt er een rapportage opgemaakt voor het overtreden van de alcoholwet. Een onderneming moest direct zijn deuren sluiten. De rest kan binnenkort een hercontrole verwachten.


Foto: Martijn Beekman