mainImage

Eis van 6 jaar tegen 'hardleerse' Hagenaar

4 september 2020, 19:14 uur
Den Haag & Regio

Een 32-jarige Hagenaar heeft vrijdag voor de rechtbank in Den Haag 6 jaar cel tegen zich horen eisen wegens de handel in gestolen autodelen. Ook diende de officier van justitie een ontnemingsvordering in van zo'n 250.000 euro. De officier vroeg de rechtbank ook nog eens honderden aangetroffen onderdelen verbeurd te verklaren. Om te (proberen te) voorkomen dat de man na zijn straf de handel weer oppakt, eiste het OM ook een beroepsverbod van 5 jaar.

Volgens het OM was er sprake van een lucratieve business want de 32-jarige man ging toen hij in 2016, na een uitgebreid onderzoek, weer op vrije voeten kwam gewoon door. Dat bleek toen hij slechts drie maanden later weer werd opgepakt. Hij werd toen opnieuw geschorst, maar dat bleek andermaal weinig effect te hebben want in maart dit jaar liep het spoor van een gestolen auto weer naar hem.

Het OM gaat ervan uit dat de verdachte met een netwerk van autodieven samenwerkte. "Zonder uitzondering gespecialiseerde dieven", zei de officier van justitie, "want slechts in één geval werd ingebroken om aan een autosleutel te komen. In alle andere zaken hadden de eigenaars de sleutel van hun weggenomen auto nog."

Verdachte was kennelijk een betrouwbaar contact, want ook nadat hij was gepakt konden dieven hun spullen gewoon weer bij hem kwijt. Dat hij steeds weer doorging, nam de officier van justitie hem extra kwalijk.