Extra dagactiviteiten tijdens Indiëherdenking in Den Haag

9 August 2022, 09:11 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Henkgron (CC BY-SA 3.0)

In Den Haag worden komende maandag 15 augustus verschillende extra activiteiten georganiseerd in het kader van de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument.

Zo wordt in de Grote Kerk vanaf 11.45 uur het carillon bespeeld met werken van Sinta Wullur en Renadi Santoso en wordt er aansluitend een dialoogbijeenkomst gehouden met schrijfster Marion Bloem.

In de Koninklijke Schouwburg wordt vanaf 16.00 uur een extra voorstelling van 'De laatste getuigen' opgevoerd met verhalen van Eric de Vroedt, de artistiek leider van Het Nationale Theater, over zijn Indische familie. Hij beschrijft onder meer over het transport van zijn opa als krijgsgevangene en de kampdagboeken van zijn oudtante Beb Vuyk.

Bananenblad

Bezoekers van 'De laatste getuigen' krijgen na afloop een nasi bungkus gewikkeld in bananenblad. Dit kleine gerechtje werd destijds door het Rode Kruis uitgedeeld aan hen die terugkwamen van de Japanse kampen en staat symbool voor het voorzichtig weer opkrabbelen na de oorlog. Vervolgens is het mogelijk om met een rondvaartboot van de Willemsvaart naar het Indisch Monument te gaan voor de herdenking. De boottocht is gratis voor bezoekers van 'De laatste getuigen'. Er zijn maximaal 48 plaatsen beschikbaar.

De Nationale Herdenking bij het Indisch Monument is dit jaar voor het eerst in de avond en wordt live uitgezonden op de televisie. Mensen die liever overdag een eerbetoon brengen zijn vanaf 17.00 uur welkom om bloemen te leggen.