Gelijkwaardigheid in Nederland 'een papieren werkelijkheid'

9 December 2020, 14:14 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Haagse Hogeschool

Gelijkwaardigheid in Nederland is 'een papieren werkelijkheid'. Zo is het voor sommige groepen veel moeilijker om een baan of stage te vinden dan voor andere groepen. Ook het (gaan) dragen van een hoofddoek zorgt voor discriminatie, zoals zij zelf mee maakte toen ze op straat opeens werd bespuugd.

En toch, ondanks al dat onrecht in onze maatschappij, is Riiziane Golamun, leerling van de Haagse Hogeschool, positief ingesteld. Want, zo stelt zij, 'uit negativiteit bloeit niets. Daarom wil ik binnen het bestaande systeem werken aan inclusiviteit'.

Dinsdag kreeg Golamun mede voor die houding, die wil, die mening de prestigieuze ECHO Award uitgereikt, een onderscheiding op basis van bewezen prestaties op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. “Ik bestrijd onrecht met woorden. Ik ben altijd bezig met het concept rechtvaardigheid. Als ik onrecht of geweld zie wil ik de-escaleren. Er gaat iets branden in mij om in actie te komen.”

ECHO is een non-profit organisatie, gericht op Diversiteit & Inclusie in onder meer het (hoger) onderwijs. Ieder jaar worden studenten met een niet-westerse achtergrond genomineerd die zich onderscheiden op studieprestaties, maatschappelijke betrokkenheid, organisatie kwaliteiten en met een vernieuwende visie op diversiteit en inclusie binnen de Nederlandse samenleving.

Golamun komt in haar studie en andere bezigheden regelmatig in aanraking met mensen uit de uiterste hoeken van de samenleving. “Dat veroorzaakt vaak schuring. Ook krijg ik hierdoor soms te maken met stigma’s en vooroordelen. Veel mensen raken daarvan ontdaan. Ik heb geleerd het ongemak vast te pakken en zo nodig met woorden op tafel te slaan om de ernst te benoemen." Over het feit dat ze een keer is bespuugd zegt ze: "Discriminatie gaat ook over sociale veiligheid. Als persoon van kleur maak je altijd een risico-inschatting wat wel of niet veilig is.”

In 2018 richtte zij een lokale, politieke partij op. "Als studentenpartij namen we deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. We hebben geen zetel gewonnen, maar ongeveer 70 procent van onze ideeën is uiteindelijk overgenomen door de politiek, zoals gratis huiswerkbegeleiding in de bibliotheek."

Naast de eeuwige roem als winnaar van een ECHO-award mag Golamun volgend jaar een summercourse volgen aan de University of California Los Angeles (UCLA). “Die universiteit had ik al op het oog. Ik heb dan ook een klein vreugdesprongetje gemaakt toen bleek dat ik had gewonnen. "