Dagblad070 | Gemeente Den Haag biedt gratis maandverband aan
mainImage

Gemeente Den Haag biedt gratis maandverband aan

GroenLinks gemeenteraadslid Erlijn Wenink
11 juni 2021, 09:00 uur
Den Haag & Regio

GroenLinks is blij: er komen gratis menstruatieproducten op openbare toiletten van de gemeente Den Haag. GroenLinks gemeenteraadslid Erlijn Wenink (foto) had hier eerder om gevraagd, samen met de Haagse Stadspartij. Het college geeft nu in antwoord op die vragen aan met een pilot te starten waarbij op een aantal openbare toiletten en in de maatschappelijke opvang menstruatieproducten als tampons en maandverband gratis te krijgen zullen zijn. Wenink is blij met deze pilot: “Menstruatieproducten zijn geen luxe, maar een noodzaak! Er zijn zoveel mensen die dit niet kunnen betalen.”

GroenLinks en de HSP stelden de vragen op na noodsignalen van mensen in armoede en een nieuwe wet in Schotland: daar krijgt iedereen die het nodig heeft gratis menstruatieproducten. Ook bleek al uit onderzoek dat menstruatie voor mensen in armoede tot grote problemen kan leiden. Zo leidt het noodgedwongen tot het missen van school- en werkdagen, kan het ongezonde situaties opleveren en leidt het vaak tot schaamte.

GroenLinks ziet het gratis aanbieden van de producten als eerste stap. Mensen in armoede hebben immers meer nodig: zo zou het aanbieden van menstruatieproducten via de voedselbank en op sportlocaties en scholen nog veel meer mensen kunnen helpen. Het college heeft nu aangegeven de mogelijkheden daarvoor te onderzoeken. “Maar dat mensen in noodgevallen nu makkelijker aan maandverband en tampons kunnen komen, is natuurlijk een erg mooie uitkomst.” concludeert Wenink.

 


Foto: gemeente den haag