Dagblad070 | ‘Gratis parkeren Haagse winkelcentra'
mainImage

‘Gratis parkeren Haagse winkelcentra'

8 april 2021, 09:39 uur
Den Haag & Regio

Hart voor Den Haag raadslid Richard de Mos wil dat bezoekers van winkelcentra gratis kunnen parkeren als ze hun inkopen doen. Den Haag zou, in overleg met eigenaren van parkeergarages en winkeliersverenigingen het betaald parkeren in winkelcentra zoveel mogelijk moeten opheffen.

“En ik zeg dat niet voor niets. Wil Den Haag kunnen wedijveren met de onlangs geopende Mall of The Netherlands, waar parkeren al gratis is, zal het de strijd moeten aangaan met betaald parkeren”, aldus de fractievoorzitter van de grootste partij in de gemeenteraad. 

Eerder waarschuwde brancheorganisaties, al voor de schadelijke economische gevolgen van een eenzijdig beleid gericht op het weren van auto’s. Zo stelde Guido van Woerkom in de lokale monitor van Detailhandel Nederland: “De parkeerplek is het eerste en laatste wat de consument ziet bij een winkelbezoek. Het is het visitekaartje van de stad. Een gastvrij en aantrekkelijk parkeerbeleid is dan ook essentieel in een tijd waarin beleving een steeds belangrijker onderdeel uitmaakt van het winkelen”.

De Mos deelt de mening van Van Woerkom dat het rücksichtslos weren van auto’s en het steeds verder verhogen van de parkeertarieven enorme schadelijk zijn voor winkelstraten. “Zeker als concurrerende winkelgebieden, zoals de Mall, wél gratis parkeren aanbieden”, aldus De Mos, die de parkeertarieven fors verlaagd wil zien. Zeker ook nu de opkomst van online winkelen als gevolg van Corona verder in opmars is. Ook pleit De Mos voor betere P+R-voorzieningen met gratis / goedkope OV-verbinding naar winkelgebieden. “Hart voor Den Haag zou de eerste 2 uur gratis parkeren bij parkeergarages in alle Haagse winkelgebieden als eerste stap in de goede richting zien. Het parkeergeld in lokale winkelstraten in Den Haag, zoals in winkelcentrum de Vruchtenbuurt, de Fahrenheitstraat of de Frederik Hendriklaan, moet worden bevroren en waar mogelijk verlaagd of afgeschaft. Zeker rondom de inkopen voor de feestdagen.”

Waar blijven de attracties?

Onlangs kondigde D66-wethouder aan om met zogeheten “local heroes” de concurrentiestrijd met de Mall aan te willen gaan. 

“Ik zie daarbij veel herkenbare zaken terug, die ik als wethouder aan het voorbereiden was. Dat is mooi, maar ik mis het échte doorpakken. Niet alleen op het realiseren van zoveel mogelijk gratis parkeren, ook bij de komst van leisure gaf de Afdeling Concreet niet thuis. De Efteling-attractie op de Hofvijver, een vestiging van kinderparadijs Kidzania in het centrum en een sterk Museumkwartier met Escher in de voormalige Amerikaanse ambassade. Alles lijkt te zijn geschrapt. Bovendien is teveel in de plannen van de wethouder, zoals het herinrichten van winkelstraten, lange termijnvisie, terwijl ondernemers nú daadkracht nodig hebben”, aldus De Mos, die ook wil weten wanneer en hoe de Binnenstad gecompenseerd gaat worden inzake de renovatie van het Binnenhof.   

 


Foto: ANP