Haagse scholieren en wethouder planten bomen op Boomfeestdag

15 November 2023, 15:26 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Jurriaan Brobbel

Leerlingen van basisschool Het Lichtbaken in Loosduinen hebben op Boomfeestdag bomen geplant. De leerlingen mochten zelf bepalen welke boomsoort zou worden geplant en op welke plek.

Scholieren van groep 8 deden voorafgaand aan de Boomfeestdag mee aan het lesprogramma 'De Fantastische Boom Inspecteur' van de afdeling Natuur- en Milieueducatie (NMe) van de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag. "Mijn leerlingen weten nu wat bomen doen en wat ze betekenen tegen klimaatverandering”, zegt juf Manon. “Als je de natuur wil beschermen, is het handig dat je weet wat je beschermt en dat er verschillende bomen zijn”, zegt Olle die met Linda en Marloes voor NMe de les verzorgde.

Op advies van de leerlingen stelde de gemeente Den Haag twee bomen beschikbaar. Een vogelkers en een amberboom. Samen met wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu en stadsdeeldirecteur Corinne den Heijer van Loosduinen werden de bomen geplant.

Maar eerst maakten de leerlingen 'wenshoutjes', die werden meegeplant met de bomen, zodat "niet alleen de boom maar ook jullie wensen groeien" legde de medewerkers van NMe uit.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Jurriaan Brobbel

Onmisbaar

Wethouder Robert Barker is blij met het initiatief. “Het is heel belangrijk dat we bomen planten en dat er meer groen komt in de stad. Bomen zijn niet alleen leef- en voedselgebieden voor insecten en vogels, ook voor ons zijn bomen onmisbaar. Ze geven schaduw en koelte in de zomer en zorgen dat het regenwater makkelijk de grond in kan lopen. Vandaag maken we kinderen bewust van de waarde van bomen. Door ze mee te laten denken, leren ze hoe belangrijk bomen zijn voor mens en dier.”

Op Nationale Boomfeestdag worden door heel Nederland bomen geplant. Het is een traditie die teruggaat naar 1957, toen de eerste officiële landelijke Boomplantdag werd georganiseerd. Er deden toen 1.600 kinderen aan mee. Nu planten jaarlijks ruim 100.000 kinderen meer dan 200.000 bomen en struiken tijdens het Boomfeestdag-plantseizoen.


Door: www.hethaagsegroen.nl