Dagblad070 | Hart voor Den Haag wil opheldering over wachtlijst zwemles
mainImage

Hart voor Den Haag wil opheldering over wachtlijst zwemles

23 juli 2021, 12:15 uur
Den Haag & Regio

De lokale politieke partij Hart voor Den Haag / Groep de Mos is bezorgd over de lange wachttijden voor zwemlessen na weer een noodlottige ongeval. Deze week werd bekend dat een zesjarig kindje uit Laak is verdronken in de Haagse Trekvliet (1). Uit camerabeelden zou blijken dat het kind uitgleed op het gras en in het water terecht is gekomen.

Raadslid Davituliani: "Buikpijn krijg ik van berichten over verdronken kinderen. Wat een onvoorstelbaar drama voor ouders, ik word daar heel erg verdrietig van. Of dit voorkomen had kunnen worden, dat weet ik niet. Wat is wel weet, Nederland is een waterland, leren zwemmen is hier een must! Het is voor Hart voor Den Haag onacceptabel dat de kinderen in een stad aan zee, vol met grachten en sloten, gemiddeld anderhalf tot twee jaar op wachtlijst voor zwemles staan".

Turbo-lessen

Begin van het jaar werd in de gemeenteraad alarm geslagen over de wachttijden voor zwemles in de stad. Welke door corona, ernstige vormen aannamen. De wethouder Sport presenteerde een noodplan om de extreme wachtlijsten voor gemeentelijke zwemlessen aan te pakken. Raadslid Davituliani wil weten of alle Haagse zwemverenigingen nu deze turbo-lessen aanbieden en hoe het kon gebeuren dat het kindje tot aan zijn overlijden nog steeds op de wachtlijst stond om te leren zwemmen. Ook wil het raadslid opheldering van de wethouder over de huidige aantallen van de kinderen met name in Laak, die nu nog steeds op een zwemles wachten.

Veiligheidshek Trekvliet

Jaarlijks trekken er tijdens de zomermaanden veel kinderen uit Laak naar Haagse Trekvliet om daar de verkoeling te zoeken. Omwonenden maken zich al langere tijd zorgen over de gevaren ervan. Volgens bewoners uit de wijk komt het bijna elk jaar voor dat er iemand, door diverse oorzaken in het water valt.

Raadslid Nino Davituliani: "Natuurlijk is  het primair de taak van de ouders om op hun kinderen te letten en ervoor te zorgen dat dit soort noodlottige ongelukken voorkomen worden. Echter heeft de gemeente ook een taak om gevaarlijke plekken veiliger te maken. Wij vragen de gemeente daarom om eens goed te kijken naar de wens van bewoners voor een hek langs bepaalde stukken van de Trekvliet".

De lokale politieke partij Hart voor Den Haag / Groep de Mos stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur in Den Haag over de wachtlijsten voor zwemles, de turbo-lessen en de wens van bewoners voor het plaatsen van een hek.