Dagblad070 | Het best bewaarde geheim van Haaglanden
mainImage

Het best bewaarde geheim van Haaglanden

Op deze locatie gaat nieuwbouw komen.
8 maart 2021, 08:30 uur
Den Haag & Regio

Er is veel te doen geweest over de toekomstige bestemming van Schakenbosch aan de Veursestraatweg in Leidschendam. Dinsdagavond wordt het bestemmingsplan in de gemeenteraad van Leidschendam- Voorburg behandeld. De vergadering, die om 19.30 uur begint, is via deze link te volgen. Ook veel inwoners uit Den Haag zijn geinteresseerd in alle plannen. 

Maar wat zijn nu precies de plannen?

Bij de entree van Landgoed Voorlei, de nieuwe benaming van het terrein van Schakenbosch, komt de natuur je meteen al tegemoet. We wandelen mee met Arjen Mulder, projectontwikkelaar namens de MeyerBergman Erfgoed Groep en Kondor Wessels Projecten, door de groene omgeving van circa dertig hectare waarover de gemeenteraad van Leidschendam- Voorburg dinsdagavond een beslissing neemt ten aanzien van het bestemmingsplan. ‘Groen licht’ betekent dat over circa een jaar de nieuwbouw start van 325 woningen, waarna de bouw nog een aantal jaren in beslag zal nemen.

‘Gastheer’ Arjen Mulder (foto) op deze zonnige ochtend, is sinds 2014 bij het project is betrokken. Onder het voorjaarszonnetje  horen wij meer over de plannen voor de toekomst van dit gebied.

De tand des tijds heeft op het immens ruime complex zijn werk gedaan. Een aantal elementen blijft bewaard, anderen verdwijnen. Het gebied was tot 1938 landbouwgrond waarop twee boerderijen stonden. Vlak voor de oorlog werd het aangekocht om er een psychiatrisch ziekenhuis te vestigen. In de geest van die tijd werd een soort van kazerneachtig complex gebouwd. In de loop der jaren zijn er vele bomen en struiken omheen gegroeid. Een groot gedeelte van het bosgebied wordt zover mogelijk in stand gehouden of vervangen. De wandeling maakt een kleine tussenstop.

Zo is aan de rechterkant van het complex het gebouw Vlietzicht (foto) zichtbaar dat gaat worden gesloopt. Op deze plek zal een aantal van de nieuwbouwwoningen gaan komen, overigens deels in herbouw van het bestaande pand.   

Eén ding wordt duidelijk, de lokale gemeenschap van Leidschendam-Voorburg krijgt er een bijzonder woon- en recreatiegebied bij met het voorliggende bestemmingsplan. Als zo’n groot terrein in een andere gemeente zou liggen, dan zouden er makkelijk 1500 woningen kunnen komen. Nu worden het er 325 waarvan tien procent betaalbaar wordt voor de middeninkomens en vijf procent sociale woningbouw omvat.

Omvangrijk

Ondanks dat het gebied zo omvangrijk is, heeft de MeyerBergman Erfgoed Groep in de plannen opgenomen dat een groot bosgedeelte blijft gewaarborgd. Met het behoud door renovatie van nostalgische gebouwen als de kerk vlakbij de entree, plus het oude dienstencentrum (het ‘Econmiegebouw’) en het hoofdgebouw, blijft ook een stuk historie bestaan. De buitenruimte is nu nog formeel privéterrein, maar dit wordt in de toekomst opgeknapt tot hoogwaardig park en overgedragen aan de gemeente. Daarmee wordt bijna driekwart van het gebied officieel openbaar. Met het park en de komst van een zorgfunctie krijgt het gebied dus ook een maatschappelijke bestemming.

Kerk

Het gebouw van de kerk, zie onderstaande foto, wordt omgebouwd tot een zorgcentrum waarin diverse eerstelijns zorgspecialisten hun expertise aanbieden. Tevens kom er aan de voorzijde een (dag)horeca-bestemming. 

Hoofdgebouw

In het hoofdgebouw van de toenmalige psychiatrische instelling, waar de directie vertoefde, wordt bij de ingang een zogenaamde ‘open poort’ gemaakt. Van daaruit kan men door het gebouw heenlopen waarna men op een binnenhof uitkomt. In het centrale gedeelte, ook wel het Carré, genoemd, zal de grootste dichtheid aan woningen komen. Dit gebeurt om de rest van het terrein zoveel mogelijk te ontzien als het gaat om de nieuwbouw. Aangezien er tal van vleermuizen zijn gehuisvest heeft de ontwikkelaar in ecologisch opzicht nog het één en ander te regelen. Op onderstaande foto het hoofdbeouw in zijn huidige staat. 

Looppaden

De bestaande weg, zoals de looppaden, gaat er helemaal uit en zal buitenlangs komen. Het huidige looppad achter het hoofdgebouw brengt de bezoeker richting het gedeelte waar het appartementencomplex komt. Opvallend tijdens de wandeling zijn de vele bomen waarvan een groot aantal een bijzonder uiterlijk heeft.

Dat is dan ook de reden dat vele bomen behouden blijven. Het geheel wordt oase van natuur, nieuwe woningen en een diversiteit aan (maatschappelijke) functies.

‘Start Verkoop’

In de loop van 2022 zal er mogelijk een ‘Start Verkoop’ gaan beginnen. Arjen Mulder, die iedere dinsdag namens de Meyer Bergman Erfgoed Groep, een inloopspreekuur houdt, krijgt nu al veel reacties van geïnteresseerden die graag op Landgoed Voorlei willen wonen. Men zal echter nog even geduld moeten hebben. Dagblad070 houdt u natuurlijk op de hoogte. Wordt dus vervolgd.

 


Door: Bart Bakker | Foto: Voorburgs Dagblad