Huurprijzen blijven stijgen, aanbod woningen daalt

6 July 2023, 08:33 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Ondanks de regulerende maatregelen van de overheid blijven de huurprijzen in de vrije sector stijgen, terwijl het aanbod daalt. Volgens woonplatform Pararius werd in het tweede kwartaal van dit jaar in de vijf grote steden - waaronder Den Haag - ruim een kwart (27 procent) minder huurwoningen aangeboden dan een jaar geleden.

Dat het aantal woningen dat te huur wordt aangeboden afneemt is volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, geen verrassing. "Dit is een direct gevolg van de opeenstapeling van maatregelen die het kabinet heeft genomen en nog wil nemen om de woningmarkt te verbeteren."

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter steeg in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven met 5 tot bijna 8 procent. Vooral in de grote steden neemt de druk op de vrije sector van de huurmarkt hard toe, constateert de organisatie.

WOZ-cap

Volgens de huurmarktexpert is de daling van het aantal beschikbare huurwoningen ingezet rond de invoering van de zogeheten WOZ-cap in het woningwaarderingsstelsel. Dat is een maatregel van het kabinet om de WOZ-waarde minder te laten meetellen bij de vaststelling van de huurprijs. Hierdoor vielen volgens Pararius veel woningen van de vrije sector terug naar de sociale sector.

"Huurwoningen die vrijkwamen van huurders, werden veelal niet meer opnieuw verhuurd, maar verkocht. Huurders die niet terecht kunnen op de sociale huurmarkt en niet willen of kunnen kopen, worden hierdoor benadeeld", besluit directeur De Groot.