mainImage

Kamervragen over nog een lange tijd filerijden op de A4

BVNL-Kamerlid Wybren van Haga.
14 augustus 2022, 15:03 uur
Den Haag & Regio

BVNL-Kamerlid Wybren van Haga is ‘not amused’ dat het nog jaren gaat duren voor de file-hotspots op de A4 worden aangepakt.
“Dit kabinet zet vol in op bevolkingsgroei, zonder dat te faciliteren”, aldus Van Haga, die wijst op het feit dat de Nederlandse bevolking alleen al over het eerste half jaar van 2022 volgens het CBS met bijna 200.000 mensen is toegenomen. “Het wordt steeds drukker op de weg door deze bevolkingsgroei, die door immigratie wordt aangejaagd. Het geeft dan geen pas om de daarmee samenhangende files niet op te lossen door de verbreding van de A4 tussen Leidschendam en Leimuiden uit te stellen omdat er te weinig rekenmeesters zijn om de stikstofberekeningen uit te voeren.

BVNL vindt het ‘stikstofprobleem’ een door de overheid gecreëerde hoax om boeren van hun land te verjagen. “Dat land heeft de overheid nodig om huizen te bouwen voor het faciliteren van de aanhoudende immigratie. Ondertussen hebben gebruikers van de A4 dagelijks last van het uitstellen van de broodnodige infrastructurele investeringen door het kabinet. Forensen staan bumper aan bumper muurvast.  Het in de file staan kost ook het bedrijfsleven veel geld.

Het is vooral de bloemen- en plantensector die geraakt wordt door de files. De veilingen van Naaldwijk en Aalsmeer, banenmotoren  pur sang, worden daarbij snoeihard geraakt,” aldus Van Haga, die van het kabinet eist dat de verbreding alsmede het aanpakken van de overige file-hotspots op de A4 alsnog doorgang gaan vinden.

Raadsvragen

Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos wil dat het stadsbestuur er bij het kabinet op aan gaat dringen dat de files op de A4 door de langverwachte verbredingen worden opgelost.
“De A4 is een belangrijke snelweg van- en naar Den Haag. De bereikbaarheid van onze stad mag niet verder onder druk komen te staan doordat geplande investeringen steeds maar worden uitgesteld.”

Vragen van het lid Van Haga aan de minister van Infrastructuur inzake het bericht dat de aanpak van de fileknelpunten A4 op de lange baan zijn geschoven 


1) Bent u bekend met de berichtgeving dat de aanpak van de fileknelpunten A4 op de lange baan zijn geschoven (1)? 


2) Deelt u de mening dat u boter bij de vis moet leveren bij het faciliteren van de ongebreidelde immigratie ten gevolge van uw beleid en dat u congestie op de steeds drukker wordende wegen moet bestrijden?  Zo ja, deelt u de mening dat het daarom geen pas geeft om de met bevolkingsgroei samenhangende files niet op te lossen door de verbreding van de A4 tussen Leidschendam en Leimuiden uit te stellen omdat er te weinig rekenmeesters zijn om de stikstofberekeningen uit te voeren? Graag een gedetailleerd antwoord. 


3) Deelt u de mening dat gebruikers van de A4 dagelijks last hebben van het uitstellen van de broodnodige infrastructurele investeringen door het kabinet, waarbij forensen bumper aan bumper muurvast staan en het in de file staan ook het bedrijfsleven veel geld kost? Zo ja, heeft u de bereidheid om de verbreding alsmede het aanpakken van de overige file-hotspots op de A4 alsnog doorgang te laten vinden? Gráág een gedetailleerd antwoord. 


4) Heeft u bij een negatief antwoord op vraag de bereidheid om de door uw beleid getroffen bloemen- en plantensector, met veilingen in het Westland en Aalsmeer, te compenseren? 

 


Foto: ANP