Dagblad070 | Kamperen op Scheveningen? Dat kost je 150 euro boete
mainImage

Kamperen op Scheveningen? Dat kost je 150 euro boete

22 juli 2021, 13:48 uur
Den Haag & Regio

Zwarte Pad. Zondagochtend 7.00 uur. De zon schijnt en de lucht is blauw. Het kwik stijgt. Op een heuvel in de duinen staat boswachter Erwin tussen het wuivende helmgras. Hij is op surveillance en speurt de omgeving af . “Collega!”, roept hij wijzend, “Kijk eens hoeveel tenten op het strand staan!

Het strand en de duinen zijn een goedkope A-locatie voor een overnachting. Maar het mag niet. Toch staan er bij zonsopgang vijf tentjes op het strand. “De zomervakantie is nog maar net begonnen en het is al druk”, zucht Erwin. Dit jaar wordt vanuit het Actieplan Scheveningen intensiever en strenger dan ooit gehandhaafd op slapen of kamperen in de duinen of op het strand. 

Erwin wandelt het duin af, het strand op. Onderweg naar het eerste tentje ligt een jongen te slapen op een strandbedje. Hij schrikt wakker als de boswachter hem streng aanspreekt. Ja, hij heeft in de buitenlucht geslapen en hij wist niet dat het verboden is. “Volgende keer een hotel zoeken jongen", zegt Erwin. De boete: €150,-

Erwin loopt door naar een koepeltentje. “Goedemorgen! Is daar iemand?” Het blijft muisstil. Hij roept een paar keer "Güten morgen! Goodmorning! Hallo?” Uit de tent klinkt geroezemoes, het tentzeil beweegt en een vrouwenstem antwoordt zachtjes: “Ein moment bitte.” Luttele seconden later ritst een meisje de tent open. Ze kruipt eruit en wrijft de slaap uit haar ogen.

Het meisje vertelt dat ze de dag daarvoor met haar vriend vanuit Berlijn naar Den Haag is gereden en dat ze de nacht op het strand hebben doorgebracht. “Ik dacht dat we hier mochten kamperen. Er stonden ook al andere tenten toen wij kwamen”, zegt ze verontschuldigend. Nog geen half uur later is de tent en het tweetal weg. De boete: €150,-

Verderop staat een familietent die net is opgezet. Rond en in de tent zitten drie vrouwen, vier kinderen en twee mannen. Een derde man legt de laatste hand aan het ingraven van een haring. Hij kijkt verbaasd op als de boswachter hem aanspreekt. Tegenstribbelend zegt de Duitse toerist: “Wat?! Mogen we niet blijven?! Maar op internet stond van wel!” Dat is helaas een hardnekkig gerucht.

“Overnachten met tent of camper mag in Den Haag alleen op de camping”, zegt Erwin in het Duits. “Tussen zonsondergang en -opgang is wildkamperen in heel Den Haag verboden. U mag niet kamperen of slapen op openbare plekken. Dus ook niet op een parkeerterreinen, langs de weg, op het strand of in parken en natuurgebieden. Verstehst du das?” De boete: €150,-

Extra regels voor natuurgebieden
Op het strand en in beschermde natuurgebieden gelden extra regels. Op het strand slapen is tussen 19.00 ’s avonds en 10.00 ’s ochtends verboden. “Elke avond en nacht maakt de gemeente het strand schoon met grote machines en legen honderden afvalbakken. Dat werk moet veilig gebeuren”, zegt Erwin.

Kamperen of slapen in de duinen en andere beschermde natuurgebieden, zoals het Natura2000-gebied het Westduinpark, is altijd verboden. Behalve dat de duinen ons beschermen tegen de zee, zijn ze het leefgebied van waardevolle beschermde planten- en diersoorten, zoals zeedistels, rugstreeppadden en zandhagedissen.

“Kwetsbare natuur raakt beschadigd als mensen door de duinen struinen. Ze vertrappen plantjes als duindistel, duinsterretjesmos en helmgras en verstoren en vervuilen het leefgebied van dieren als vossen, zandhagedissen en konijnen”, zegt de boswachter.

Bovendien bestaat de kans op brand doordat mensen vuurtje stoken, een sigaret roken of afval achterlaten dat brandgevaar oplevert. “Het is ook gewoon heel vies. Mensen die overnachten op het strand en in de duinen doen er ook hun behoefte. Het wordt een grote bende.”

Strandbedjes en kussens
Erwin is bijna klaar met zijn surveillance en spreekt nog even met strandtenteigenaar Michel van Beachclub Indigo. Zijn strandbedden zijn door een Belgische toerist gebruikt als geïmproviseerd tentje. “Toeristen en zwervers pakken ‘s nachts kussens van het terras en strandbedden om op te slapen. Soms nemen ze ook vuurbollen mee. Heel gevaarlijk in de droge duinen”, zegt Michel.

Dit jaar wordt er intensiever en strenger dan ooit gehandhaafd op in de duinen of op het strand slapen of kamperen. Dat is een maatregel uit het Actieplan Scheveningen, dat de gemeente samen met bewoners en ondernemers heeft gemaakt om de overlast op Scheveningen terug te dringen. “Zeker na de drukte van vorig jaar, ben ik blij met extra toezicht. Fantastisch!”


Door: Het Haagse Groen | Foto: Het Haagse Groen