Dagblad070 | Muziekfonds John Ewbank koopt muziekrechten Golden Earring
mainImage

Muziekfonds John Ewbank koopt muziekrechten Golden Earring

22 september 2021, 13:05 uur
Den Haag & Regio

Het nieuwe muziekinvesteringsfonds van hitcomponist John Ewbank heeft de muziekrechten verworven van verschillende internationaal bekende artiesten, waaronder de Haagse bands Golden Earring en Shocking Blue.

Daarover heeft het eerder dit jaar opgezette Pythagoras Music Fund (PMF) afspraken gemaakt met oud-radiopersoonlijkheid en zakenman Willem van Kooten, die de rechten tot nu toe beheerde. Andere acts die in de deal zitten zijn onder meer Focus, BZN, Earth & Fire en Sandy Coast.

Van Kooten had met zijn Nanada Music en Red Bullet een catalogus met rechten op 30.000 nummers en 6.500 zogeheten master recordings, de originele opnames van nummers, opgebouwd. Daarin zitten onder meer de rechten op de internationale hits ‘Radar love’ van Golden Earring en ‘Venus’ van Shocking Blue.

"Willem is de godfather van de Nederlandse muziekindustrie. We kennen elkaar al heel lang. Wij voelen ons bevoorrecht dat Willem zijn nalatenschap aan PMF heeft toevertrouwd", zegt Hein van der Ree, die net als Ewbank een van de managers van het fonds is.

Van Kooten zal als niet-uitvoerend bestuurder ook betrokken worden bij het PMF. Met de deal zijn miljoenen euro's gemoeid. Maar hoeveel geld er precies is betaald, wordt niet naar buiten gebracht.

Ewbank is onder meer bekend van zijn teksten en muziek voor Marco Borsato. Ook componeerde hij het Koningslied voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013.


Foto: Golden Earring PR