Nieuwe bouwschutting toont toekomstige stadsentree van Den Haag

6 September 2023, 17:29 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Vandaag is een nieuwe bouwschutting onthuld op het Koningin Julianaplein bij treinstation Den Haag Centraal, met daarop beelden van de toekomstige stadsentree van Den Haag. Wethouder Robert van Asten van Stedelijke Ontwikkeling onthulde de schutting.

De animaties op de houten omheining geven een impressie van onder meer de nieuwe stadshal, het plein en de woontorens die bovenop de huidige fietsenstalling worden gebouwd en Den Haag Centraal verbinden met de Koekamp. De bouw van de nieuwe entree van Den Haag start eind dit jaar en duurt naar verwachting drie jaar.

"Jarenlang hebben we moeten aankijken tegen een bouwput, een schamel geitenweitje", zei Van Asten bij de onthulling van de borden. "Het Koningin Julianaplein is een zeer centraal gelegen plek en daarmee erg belangrijk voor het aanzicht van onze stad. De komende jaren zal er nog gebouwd worden, maar daarna kunnen Hagenaars trots zijn op de nieuwe entree van de stad."

Tekst gaat door onder foto.

Haagse elementen 

Het ontwerp van de stadsentree, dat KJ Den Haag is genoemd, verwijst op meerdere manieren naar de stad Den Haag. Zo komen in het houten plafond van de stadshal wetsteksten uit het Verdrag voor de Rechten van de Mens, wat verwijst naar Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht. De golvende structuur van de stadshal verwijst naar de Haagse duinen. 

De twee woontorens worden ongeveer 90 meter hoog en krijgen een variatie aan koop- en huurappartementen. De torens worden verbonden door groene daktuinen, bovenop de nieuwe stadshal. 

Voor de bouw van de nieuwe stadsentree wordt de ondergrondse fietsenstalling op het Koningin Julianaplein gesloten van 1 oktober tot december 2024. Fietsers kunnen parkeren in de Fietsflat aan de Rijnstraat en in de stalling aan de Anna van Buerenstraat. OV-fietsen staan in de stalling Stichthage, onder Den Haag Centraal. In december 2024 gaat een deel van de stalling weer open.