'Noordzee beter benutten voor energie, voedsel en grondstoffen'

13 May 2022, 16:42 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Wageningen University and Research (WUR) heeft vrijdag het rapport ‘Kansen voor de Noordzee’ aangeboden aan Berend Potjer, gedeputeerde Energie en Natuur van de Provincie Zuid-Holland. De WUR heeft onderzocht welke kansen de Noordzee voor de provincie biedt. De overhandiging gebeurde, op de [email protected] in de haven van Scheveningen.
 
De Noordzee wordt steeds belangrijker als bron van energie, voedsel en grondstoffen. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag welke nieuwe ontwikkelingen op zee kunnen bijdragen aan het realiseren van de provinciale ambities. Ontwikkelingen op zee bieden kansen om de economie van Zuid-Holland te versterken en de ruimtelijke omgevingskwaliteit te verbeteren.

"De rode draad van het rapport is dat er veel dubbelslagen te maken zijn", zegt gedeputeerde Berend Potjer. "Wie de aanbevelingen van het rapport in de praktijk brengt, plukt de vruchten van de zee, terwijl de ecologie er ook op vooruit gaat. Opvallend zijn de mogelijkheden die de onderzoekers voor de kuststrook beschrijven. Het is hoog tijd dat het Rijk en de provincies in gesprek gaan over de toekomst van de Noordzee. Daar ligt de oplossing voor veel urgente maatschappelijke vraagstukken.”

[email protected]

[email protected] is een initiatief van de gemeente Den Haag, provincie Zuid-Holland en een snelgroeiend netwerk van publieke en private partners. [email protected] ontwikkelt in de haven van Scheveningen een netwerk van impactmakers. Door ontmoeting, experimenteren en demonstratie worden innovaties op de thema’s voedsel, energie, veiligheid en sport ontwikkeld. Deze innovaties kunnen worden toegepast op zee, in de haven en langs de kust en kunnen in de ‘Proeftuin op de Noordzee’ worden getest.