Pathé in actie voor schoner milieu

4 September 2020, 08:09 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Worldcleanupday

Wie, waarschijnlijk alleen heel kort na de actie, op zaterdag 19 en zondag 20 september in de buurt van een Pathé-theater in Den Haag is, zou dan moeten kunnen opmerken hoe schoon het dit keer rond de bioscopen is. Geen oude bekers popcorn, geen oude bekers milkshake, geen oud papier, geen troep dus gewoon gezegd. Want, op die zaterdag doen de Pathé-theaters aan het Spui, aan het Buitenhof en op Scheveningen net als alle andere 23 bioscopen van het concern in Nederland mee aan World Cleanup Day, de wereldwijd grootste opschoonactie van het jaar.

Per Haagse vestiging komen zes tot tien medewerkers die dag in actie om de omgeving van het theater schoon te maken. “Een ultieme ervaring start niet pas in onze bioscopen maar al op de weg naar ons toe", aldus Deirdre Steeman van Pathé. "Een schone en prettige omgeving vinden wij dan ook belangrijk. Daarom ook dragen wij graag bij aan het initiatief van Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation om meer bewustwording te creëren en zwerfafval tegen te gaan."

Het gaat die zaterdag niet alleen om het daadwerkelijk schoner maken van de omgeving. Ook kunnen de schoonmakers het gevonden en opgeruimde afval vastleggen via een speciale app op hun telefoon. Zo willen de organisatoren waardevolle data verzamelen, zoals het soort afval, de locatie en de herkomst ervan, wat uiteindelijk kan worden gebruikt voor onderzoek om het zwerfafvalprobleem bij de bron aan te pakken.

Vanwege de coronacrisis moest de 18e editie van de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon, die jaarlijks medio maart plaatsvindt, worden afgelast. Daarom besloten Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de krachten te bundelen en gezamenlijk de organisatie van World Cleanup Day op zich te nemen.