De Scheveningse vuurtoren heeft scheuren in de vloer en de wanden. Dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek met een drone door Rijkswaterstaat. De vuurtoren moet worden opgeknapt.
Het onderzoek naar de Scheveningse vuurtoren werd gedaan nadat eerder bleek dat de vuurtoren Lange Jaap bij Den Helder ook scheuren in de vloeren van verschillende verdiepingen heeft. Daar had dit te maken met de scheve plaatsing van vloeren bij de bouw. Die vuurtoren is al lange tijd niet meer toegankelijk voor publiek.
Omdat de Scheveningse vuurtoren net als de Lange Jaap van gietijzer is gemaakt werd ook hier een onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat er inderdaad een groot aantal scheuren in de wanden en vloeren zitten van het rijksmonument uit 1875. De constructieve veiligheid is niet in het geding, maar voor behoud is het nodig verdere achteruitgang te voorkomen.
Rijkswaterstaat wil de cultuurhistorische waarde en de levensduur van de gietijzeren vuurtorens behouden en start daarom een renovatieproject. Bij de Lange Jaap is die al begonnen. Eind dit jaar is ook de uitwerking met verschillende scenario’s klaar voor de vuurtorens op Scheveningen en Westkapelle. Deze wordt dan voorgelegd aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Op basis van deze uitwerking kan de minister een beslissing nemen.
Uitvoerbaar plan
Na dit besluit zal Rijkswaterstaat verder gaan met het vervolg. Er volgt dan eerst een aanbesteding, waarna met het bouwteam verder kan worden gewerkt aan een uitvoerbaar plan. De bedoeling is om in 2024 in fasen te starten met de renovatie. Rijkswaterstaat verwacht weinig tot geen hinder voor omwonenden van de Scheveningse vuurtoren. Via bewonersbrieven zullen zij worden geïnformeerd over de werkzaamheden.
In 2019 is de dertig meter hoge Scheveningse vuurtoren voor het laatst opgeknapt. Toen werd het Chroom 6 van de buitenkant geheel verwijderd en is de vuurtoren vervolgens opnieuw geschilderd.