Dagblad070 | Strandrobot primeur bij coronaproof World Cleanup Day
mainImage

Strandrobot primeur bij coronaproof World Cleanup Day

15 september 2020, 09:25 uur
Den Haag & Regio

Als het goed is gaan zaterdag weer honderden inwoners van Den Haag met een prikstok, of ander attribuut, de straat op om hun omgeving zwerfafvalvrij(er) te maken. Voor het eerst krijgen zij daarbij tijdens de jaarlijkse World Cleanup Day hulp van een strand robot, een product van het Haagse startup bedrijf TechTics.

Vanzelfsprekend gaat er ook dit jaar weer veel aandacht, naast de reguliere straten, naar de speelpleinen en stadsparken. Speciale aandacht dit jaar is er in Den Haag voor het strand. Daar gaat TechTics een testen draaien met de strand robot Beach Bot. Het prototype richt zich vooral op het herkennen van afval, zo laat Erwin Bos van het bedrijf weten.

Het publiek wordt daarbij gevraagd te helpen door gevonden afval te identificeren, wat 'ons gaat helpen het beeldherkenning algoritme te trainen waardoor de robot steeds slimmer wordt'. "Zo kunnen we op den duur waardevolle informatie verkrijgen over de vervuiling van het strand. Data die de gemeente bijvoorbeeld kan inzetten om de schoonmaak van het strand grondiger en efficiënter uit te voeren.”

Wethouder Saskia Bruines ziet het Project.BB als een goed voorbeeld van de innovatie die wordt gestimuleerd langs de kustlijn van Scheveningen.