Tientallen Haagse bedrijven één dag onder leiding van kinderen

28 May 2023, 13:56 uur
Den Haag & Regio

Elk jaar geeft de organisatie JINC scholieren uit het basisonderwijs en vmbo de kans om één dag plaats te nemen op de stoel van een directeur, CEO of politicus tijdens het event 'Baas van Morgen'.

Komende donderdag 1 juni is het weer zover. De kinderen worden door het hele land thuis of op school opgehaald, meestal met een bedrijfsauto, en naar de deelnemende bedrijven en organisaties gebracht. Daar schuiven ze aan bij vergaderingen, lunchen mee met het personeel en voeren onderzoek uit naar een bepaald vraagstuk.

"Hiermee geven we leerlingen uit een omgeving met weinig rolmodellen een broodnodig steuntje in de rug", zegt een woordvoerder van JINC. "En dat is hard nodig, want hoewel Nederland welvarender is dan ooit, is er tegelijkertijd sprake van toenemende kansenongelijkheid."

Tekst gaat door onder illustratie.

Zelfvertrouwen

JINC: "In de eerste plaats geeft het leerlingen een flinke injectie zelfvertrouwen, een stoot energie en een bredere horizon. Ze ondervinden, zo horen we vaak, voor het eerst dat het bedrijfsleven voor hen toegankelijk is. Daarnaast ontdekken ze hoeveel beroepen er bij ‘hun’ bedrijf bestaan en wat ze leuk vinden. Ook doen ze een waardevol contact op voor later: de ‘echte’ baas geeft hen een beloftekaartje met zijn telefoonnummer en de toezegging dat hij of zij bereikbaar is voor steun of advies."

In Den Haag doen tientallen bedrijven en organisatie mee aan het event, zoals de gemeente Den Haag, ASN Bank, HTM, ANWB, Museum Panorama Mesdag en verschillende ministeries.