Tientallen nieuwe 'Meisjes met de parel' in Mauritshuis

31 January 2023, 12:43 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Mauritshuis

Vanaf 6 februari zijn in het Mauritshuis in Den Haag tientallen nieuwe 'Meisjes met de parel' te zien. Het museum deed vorig jaar een oproep aan mensen om zich met een nieuw kunstwerk te laten inspireren door het wereldberoemde schilderij uit 1665.

Maar liefst 3.482 foto's van nieuwe Meisjes werden vanuit de hele wereld naar Den Haag gestuurd. Geschilderd, getekend, in wol, klei, hout, stof, bloemblaadjes, knopen, keramiek, groenten, fruit, schelpen, glaskraaltjes, ballonnen, Lego of als tatoeage. Een selectie werd gemaakt voor de presentatie in de zaal waar het schilderij altijd hangt. Het 'echte Meisje' is vanaf 10 februari gedurende acht weken te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Een selectie van de ingezonden werken wordt vanaf 6 februari digitaal in een loop vertoond. De 170 geselecteerde werken zijn afkomstig uit onder meer Argentinië, Colombia, Costa Rica, Croatië, Ghana, Iran, Mexico, Portugal, Roemenië, Vietnam en Zuid-Afrika. Aan de overkant van de zaal hangen daarnaast nog vijf creaties waarvan het museum een print heeft gemaakt. Deze zijn afkomstig uit Amerika, Rusland, Duitsland en twee uit Nederland.