VIDEO: Start tentoonstelling ‘Gordel van papier’ in Huis van het Boek

24 September 2023, 10:00 uur
Den Haag & Regio

In het Haagse museum Huis van het Boek is tot februari de tentoonstelling ‘Gordel van papier’ te bezoeken, over de opkomst van het gedrukte boek in Indonesië.

De expositie behandelt de periode 1816-1957, de tijd waarin Nederland het eilandenrijk onder de naam Nederlands-Indië gekoloniseerd had tot aan het moment dat alle Nederlandse bedrijven daar genationaliseerd werden. De bezoeker krijgt een intrigerende inkijk in de ontwikkelingen binnen de (post)koloniale samenleving.

Te zien zijn onder meer letterproeven van sierlijke Javaanse letters, koloniale schoolboeken en uitgeversreclamemateriaal en ook drukwerk dat aangeeft hoe scherp er gediscrimineerd werd en hoe het verlangen naar een vrij Indonesië allang voor de Indonesische revolutie in drukwerk gevangen werd.

De tentoonstelling is gebaseerd op het boek 'Met een drukpers de oceaan over' van Lisa Kuitert en het lopende onderzoek van Eline Kortekaas. Samen zijn zij de gastcuratoren van deze tentoonstelling, die tot stand kwam in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de Universitaire Bibliotheken Leiden. 

Vrijwilligers van het stadsjournaal Haagse Dingen maakten een videoreportage over de opening van de expositie die je hierboven kan bekijken. Haagse Dingen is een non-profitorganisatie met een onafhankelijke redactie, zonder commercieel belang.