mainImage

Zorgen om 'explosiegevaar' Aardwarmtecentrale Leyweg

14 januari 2022, 10:30 uur
Den Haag & Regio

Bewoners rond de Leyweg zijn verontrust over de veiligheid van de Aardwarmtecentrale in hun buurt. Gemeenteraadslid René Oudshoorn van de partij Hart voor Den Haag heeft het stadsbestuur om veiligheidsgaranties gevraagd.

“De centrale met een relatief nieuwe techniek staat midden in een woonwijk binnen in een keerlus van de tram terwijl er woningen op steenworp afstand staan”, zegt Oudshoorn. “Al voor de derde keer heeft zich een expert bij mij gemeld die waarschuwt voor de gevaren die een dergelijke centrale met zich mee brengt. Er wordt diep in de aarde gewroet om warm water naar boven te pompen. Daarbij komt ook gas en olie mee naar boven en vormt zo  een potentieel explosiegevaar.”

De mijnbouwwet waar deze centrale onder valt schrijft voor dat er een veiligheidszone moet zijn in een straal van 500 meter. De bewoners verbazen zich er dan ook over dat deze centrale midden in een woonwijk ligt op steenworp afstand van huizen en een tram, zelfs het ziekenhuis ligt binnen deze afstand. “Bovendien worden er momenteel huizen gebouwd op nog geen 30 meter afstand van de plek waar de leiding bovengronds komt, omheind met een hek voorzien van borden met explosiegevaar”, zegt Oudshoorn.

Gerust slapen

Hart voor Den Haag wil van het stadsbestuur weten hoe de veiligheid van omwonenden geborgd is en hoe dit in de vergunningen is geregeld. “Al eerder stelde ik vragen over de veiligheid van deze centrale en kreeg ik al antwoord dat we gerust konden gaan slapen, alles was veilig. Maar in bijvoorbeeld de Botlek zijn ook alle veiligheidsmaatregelen toegepast en toch komen daar regelmatig ernstige incidenten voor. Maar daar wonen geen mensen op steenworp afstand.”

 


Foto: Hart voor Den Haag