Dagblad070 | Leden phishingbende verdoordeeld in Den Haag

Leden phishingbende verdoordeeld in Den Haag

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Twee mannen en een vrouw moeten twee jaar de gevangenis in, omdat ze tientallen mensen digitaal hebben bestolen. Ze stuurden nepmails uit naam van de Rabobank en belden hun slachtoffers op. Zo kregen ze gebruikersnamen, wachtwoorden en andere codes in handen. De aanklager had 3,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de drie.

De bendeleden gaven het geld onder meer uit aan dure horloges en auto's. Ze deden zich voor als een van hun slachtoffers, onderhandelden over de koop en maakten de verkoper wijs dat een familielid het gekochte luxe object zou ophalen. Ze maakten het geld rechtstreeks over van de gekaapte bankrekening van een slachtoffer naar de verkoper.

Drie anderen hebben geholpen bij het ophalen van de gekochte spullen. Een van hen kreeg 240 uur taakstraf, de andere twee moeten 180 uur werken.

De straffen vielen lager uit dan geëist. De rechtbank in Den Haag hield er in het vonnis rekening mee dat de bende al in 2014 werd opgerold. Sindsdien moesten de verdachten wachten op het proces.

De hoofdverdachte is Marloes van B. (38). Zij belde de gedupeerden, zogenaamd namens de bank, en benaderde daarna de winkeliers om luxe spullen te kopen. Haar telefoongesprekken zijn opgenomen en het Nederlands Forensisch Instituut heeft stemherkenning gebruikt om haar te identificeren. Zij moet bijna 350.000 euro terugbetalen aan de slachtoffers. De vijf andere verdachten moeten bedragen van 19.000 tot bijna 90.000 euro teruggeven.

Het Openbaar Ministerie wil dat de drie hoofdverdachten ook nog worden geplukt. De rechtbank doet daar op 10 mei uitspraak over.


Foto: Digitaal Dagblad