mainImage

Feest barst los in Den Haag en Rotterdam na winst Marokko

6 december 2022, 19:32 uur
Rotterdam & Regio, Den Haag & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Rond het Mercatorplein in Amsterdam-West vieren supporters van het Marokkaanse voetbalelftal feest na de overwinning op Spanje op het WK voetbal in Qatar. Marokko won de wedstrijd na strafschoppen en bereikte daarmee de kwartfinale. Ook in Den Haag verzamelen feestvierders zich in de Schilderswijk. In Rotterdam zijn eveneens supporters op de been voor de Marokkaanse nationale ploeg. De Coolsingel en de Boompjes staan vast met toeterende auto's. 

Rond het Mercatorplein toeteren mensen in auto's en op scooters en er wordt gezwaaid met Marokkaanse vlaggen. Sommige winkels rond het plein sloten dinsdag eerder de deuren wegens de wedstrijd. Ook waren er rond 17.30 uur al zogenoemde buurtvaders op het plein in fluorescerende hesjes.

In Den Haag is in de zijstraat van de Vaillantlaan in de Schilderswijk ook getoeter te horen. Zo'n tweehonderd mensen hebben zich op straat verzameld en er wordt siervuurwerk afgestoken. Tijdens de wedstrijd was er al veel politie op straat, net als vrijwilligers in gele hesjes.

Eerdere feestelijkheden rond voetbalwedstrijden van Marokko op het WK liepen uit op ongeregeldheden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De ME werd toen ingezet en er waren aanhoudingen.

Amsterdam wees het Mercatorplein in West en Plein '40-'45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan-West in Nieuw-West voor dinsdag opnieuw aan als veiligheidsrisicogebied. De politie mag hierdoor iedereen preventief fouilleren. Ook staat na de eerdere onlusten weer een waterkanon paraat en werkt de politie in de hoofdstad samen met jongerenwerkers, straatcoaches en buurtvaders en -moeders.

Den Haag kondigde eerder aan dat de politie "nog zichtbaarder aanwezig" zou zijn op plekken waar onrust wordt verwacht en in Rotterdam zal de politie "zichtbaar en onzichtbaar met meerdere middelen" aanwezig zijn in het centrum van de stad tijdens en na de wedstrijd.

 


Door: ANP | Foto: ANP