December is de maand van de ranglijsten. Ook de VID in Lijnden (verkeersinformatiedienst) heeft weer haar jaarlijkse File Top 10 bekendgemaakt. Wat blijkt: de filedruk is dit jaar nagenoeg hetzelfde gebleven ten opzichte van 2016. “Het verkeer lijkt zich vooral aan te passen aan de files en gaat meer gespreid de weg op,” aldus de VID.

Ook wat de top 5 betreft komt 2017 (grotendeels) overeen met het vorige jaar, al is de volgorde van de locaties wel anders. De koploper van vorig jaar, Zoeterwoude-Dorp op de A4, is verdrongen naar de tweede plaats. Terug op nummer één is knooppunt Terbregseplein op de A20 richting Gouda (net als in 2015) waarbij opvalt dat de filedruk daar met maar liefst 21% is toegenomen. Forenzen tussen Hoek van Holland en Gouda (A20) ervaren de hoogste filedruk, gevolgd door automobilisten op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag. Opvallendste nieuwkomer is de A4 vanuit Den Haag naar Rotterdam (de nieuwe A4 Midden-Delfland).

Uit het niets meldt dat stuk snelweg zich in de trajecten-top10. Vorig jaar was de snelweg nog relatief nieuw en was (zeker de eerste maanden van het jaar) nog niet heel populair. Dat lijkt nu veranderd. Dat het verkeer voor de nieuwe Ketheltunnel nu regelmatig moet worden gedoseerd, helpt niet. Verder valt op dat de A44 richting Den Haag beduidend drukker is geworden ten opzichte van 2016. Voornaamste oorzaak lijkt het file-vermijdende gedrag van verkeer op de A4 bij Leiden. Veel weggebruikers kiezen voor de route via Wassenaar, met files tot gevolg.

Dat betekent niet dat het rustiger is geworden op de A4: tussen knooppunt De Nieuwe Meer en Leidschendam stond 14% meer file dan in 2016 en dat blijft dus een zorgenkindje.

(op de foto de A44 richting Den Haag)

Print Friendly, PDF & Email