Het is voor de bewoners van Den Haag nog steeds mogelijk om hun straat, pleintje of buurt vuurwerkvrij te verklaren voor de komende jaarwisseling. Bewoners dienen dit onderling af te spreken, waarna de gemeente dit bewonersinitiatief ondersteunt met kartonnen borden waarmee het gebied wordt gemarkeerd. Deze borden kunnen nog tot vrijdag 22 december worden aangevraagd, zo laat de gemeente weten.

Een meerderheid van Den Haag (64%) is positief over het instellen van vuurwerkvrije zones, zo bleek afgelopen zomer uit een enquête van de gemeente onder 13.500 Hagenaars. “Het is uniek in Nederland om zoveel bewoners op deze manier te betrekken bij de invulling van oud en nieuw. Zo geven we de jaarwisseling steeds meer terug aan de stad,” aldus Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag.

De gemeente heeft zelf ook 23 (verplichte) vuurwerkvrije zones ingesteld, bijvoorbeeld rond ziekenhuizen en kinderboerderijen. Daar handhaaft de gemeente de naleving zelf, met behulp van politie. In de vrijwillige vuurwerkvrije zones dienen bewoners zelf op naleving toe te zien.

Print Friendly, PDF & Email