ADO naar play-offs; Vitesse de tegenstander

Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Bjørn Johnsen heeft ADO Den Haag naar de play-offs voor Europees voetbal geschoten. De Noorse spits had met twee doelpunten een groot aandeel in de uitzege op Roda JC (3-2). ADO Den Haag treft woensdag op eigen veld Vitesse.

Johnsen scoorde negentien keer in de reguliere competitie. Alleen Alireza Jahanbakhsh scoorde vaker in de eredivisie (21). Johnsen is overigens niet de meest succesvolle Noor in de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal. Hallvar Thoresen kwam in het shirt van PSV vier seizoenen op rij tot minimaal 20 competitietreffers.

ADO profiteerde op de laatste speeldag van nederlagen van sc Heerenveen en PEC Zwolle. Zo eindigde het elftal van trainer Alfons Groenendijk knap als zevende in de eredivisie. Roda JC kan in de play-offs nog ontsnappen aan degradatie. De formatie uit Limburg zal eerst moeten afrekenen met Almere City.

ADO leidde bij rust al met 3-0. Johnsen trof tweemaal doel en Lex Immers tekende voor 2-0. Aan de eerste treffer van Johnsen ging een enorme blunder van doelman Hidde Jurjus vooraf. Roda JC won in de tweede helft nog wat aan vertrouwen voor de play-offs tegen degradatie. Dani Schahin en Simon Gustafson maakten de wedstrijd nog even spannend. ADO-trainer Groenendijk schrok van beide doelpunten en besloot zijn spits Johnsen te wisselen. De Noor wist vanaf dat moment dat hij geen topschutter van de eredivisie meer kon worden.